Marc van Ranst en Sjoerd den Daas over de coronachaos in China

Dagelijks miljoenen besmettingen, volle ziekenhuizen en oververmoeid zorgpersoneel. China wordt na het loslaten van coronarestricties overspoeld met besmettingen. Moeten we vrezen dat de coronagolf overwaait naar Europa? We bespraken het bij Op1 met viroloog Marc van Ranst en China-correspondent Sjoerd den Daas.

Woensdag buigt men zich in Brussel opnieuw over een gezamenlijke aanpak tegen reizigers uit China. Sinds men daar van hard dicht nog harder open ging, overspoelen de coronapatiënten de ziekenhuizen. Moeten we ons in Europa zorgen maken voor een nieuwe coronauitbraak? Viroloog Marc van Ranst vindt van niet.

Omikronatmosferen

“De kans op gevaarlijke nieuwe varianten is niet groot, maar je moet het vermenigvuldigen met 1,4 miljard. Dan wil je toch wel voorbereid zijn.” Toch wordt het hier minder gevaarlijk dan in China, stelt Van Ranst. “We gaan niet terug naar de dagen van de eerste en tweede golf. Dat is uitgesloten. Er komen hier geen lockdowns voor deze dingen. Wanneer de varianten in de omikronatmosferen blijven, is dat geen probleem. Met de coronagolven die we hier hebben meegemaakt en de vaccinaties zijn we bestand. Maar er zou een nieuwe deltavariant kunnen optreden. Iets wat compleet onverwachts is en waar de vaccinaties minder goed tegen zouden kunnen werken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marc van Ranst en Sjoerd den Daas terug.

Vergelijkbare artikelen