Viroloog Marion Koopmans deed onderzoek in Wuhan naar het ontstaan van coronavirus

De hele wereld keek de afgelopen maand mee hoe een team van internationale WHO-onderzoekers struinde over de markten van Wuhan, zoekend naar het antwoord op die ene brandende vraag: ‘waar is het coronavirus ontstaan?’ Dit weekend werd duidelijk dat de medewerking van de Chinese overheid toch verre van ideaal was. Viroloog Marion Koopmans is net terug uit Wuhan en vertelt wat dat heeft opgeleverd.

Handen schudden
Wat als eerste opvalt is dat Marion Koopmans in China handen heeft geschud. Volgens Koopmans kon dat, omdat ze zich aan strenge maatregelen heeft moeten houden. “We moesten eerst twee weken in quarantaine, dus helemaal geen contact. Daarna gingen we nog twee weken in een bubbel, dus hadden we alleen contact met elkaar. Na die vier weken vonden we dat we elkaars handen konden schudden.”

Ontstaan virus
In Wuhan heeft Koopmans onderzocht hoe de eerste fase van het virus eruit heeft gezien. Oftewel: waar is het virus precies ontstaan? Er wordt vanuit gegaan dat het virus ontstaan is op een markt in de Chinese stad, maar er is ook een theorie dat het virus is ontsnapt uit een laboratorium. In eerste instantie werd gezegd dat het tweede niet zo is, maar nu wordt er toch nog naar gekeken. Koopmans: “Het was een onhandige uitlating van het hoofd van het team om te zeggen dat het virus sowieso niet uit het lab komt. Het blijft staan in het rijtje van mogelijkheden, maar staat voor ons zeker niet bovenaan.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verkiezingen
Vervolgens komen de verkiezingen aan bod. Mede OMT-lid van Marion Koopmans, Diederik Gommers, twijfelt of de verkiezingen wel door kunnen gaan. “Hij verwacht dat de verkiezingen samenvallen met het moment dat de nieuwe virusvariant zich nog sneller gaat verspreiden en verwacht dat door de verkiezingen circulatie weer verder kan gaat toenemen. Dat begrijp ik, dus als dat kan zou ik daar ook zeker voor zijn. Ik denk echter wel dat het kan doorgaan, mits de verkiezingen gespreid worden en de mensen zich aan de maatregelen houden.”

Geen OMT-advies
Premier Rutte heeft gezegd dat er voor de verkiezingen geen OMT-advies wordt aangevraagd. Voor bijna alles wordt tegenwoordig een OMT-advies aangevraagd, dus is dat niet gek? Koopmans: “Als we het echt serieus een punt zouden vinden, kunnen we het zelf ook aankaarten, dus wie weet komt dat nog.” Mocht het aangekaart worden, dan is de kans groot dat de Britse variant van het virus daar de oorzaak van is. “We zien dat het reproductiegetal van de Britse variant, ondanks alle maatregelen, nog steeds boven de 1 ligt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eerste stap
Tot slot gaat het nog even over het onderzoek in China, want wanneer kunnen we daar de resultaten van verwachten? Koopmans: “De volledige verslaglegging van het onderzoek verwacht ik met een paar weken. Dan is nog niet duidelijk waar het virus precies vandaan komt, maar is de eerste stap in het onderzoek gezet.”

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans terug.

Vergelijkbare artikelen