Sigrid Kaag: “Geen herstelbetalingen, wel herstelagenda”

In Op1 blikten we met vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag terug op haar veelbewogen politieke jaar. Van miljardenverslindende crisismaatregelen en de toenemende polarisatie in de politiek tot aan haar recente bliksembezoek aan Suriname.

Het was voor de minister van Financiën een veelbewogen jaar. Ze kreeg veel kritiek en haat over haar heen. Voornamelijk online. “Op sociale media lees ik meestal: kuthoer, je krijgt een kogel door je kop.” Een reden voor Kaag om de onlineberichten niet meer te lezen. Donderdag, de dag van de uitzending, deed de minister nog aangifte. Een van de tientallen die ze het afgelopen jaar deed.

Waarom krijgt ze dan zoveel haat? “Dat er stelselmatig karaktermoord op mij wordt gepleegd, ga ik niet uitleggen. Dat moeten diegenen die dat doen maar uitleggen. Ik ben een vrouw met ervaring, ik ben een leider van een politieke partij, voor het eerst in Nederland heeft een vrouwelijk leider de verkiezingen gewonnen en ik sta voor onze standpunten. Ik heb een rechte rug mag ik hopen. Dat dat weerstand oproept, heeft te maken met de omgevingen waar we zijn. Ik ben zeker niet de enige. Kijk naar journalisten, mensen in de zorg en andere vrouwelijke politici. Het overkomt zoveel mensen. We moeten ons de vraag stellen: wat gebeurt er met ons in de samenleving?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen herstelbetalingen, wel herstelagenda

Op 19 december maakte het kabinet excuses voor het slavernijverleden. Een, vooral in Suriname, veelbesproken onderwerp. Vicepremier Sigrid Kaag ging naar het Zuid-Amerikaanse land om het gesprek aan te gaan met de regering. De herstelbetalingen kwamen bij de gesprekken niet aan bod. “Wij kijken niet naar herstelbetalingen, wij kijken naar een herstelagenda.” Aan onder anderen president Chan Santokhi legde ze de plannen uit. “In de herstelagenda zitten onderwerpen als onderwijs, bewustwording en de oprichting van het slavernijmuseum.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Sigrid Kaag terug.

Vergelijkbare artikelen