Sylvana Simons: ”De excuses van Rutte zijn van onschatbare waarde”

Een komma, geen punt. Dat zei premier Rutte nadat hij excuses aanbod namens de Nederlandse staat voor het slavernijverleden. Hoe gaat het nu verder? We praten erover met BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons, politiek verslaggever Thomas van Groningen, docent Lucelle Comvalius en historicus Coen de Jong.

160 jaar te laat

”Wat mij raakte is dat ik in de woorden van Rutte terughoorde, dat wat ik ook hoorde toen ik met een Kamerdelegatie deze zomer een reis maakte naar Suriname, Curaçao en Bonaire”, zegt Sylvana Simons. ”Ik kon voelen dat die woorden ter harte zijn genomen. En dat die, ook bij Rutte, doorleeft worden. Dat gaf een bepaalde mate van oprechtheid. Het waren woorden die, weliswaar 16o jaar te laat, echt nodig waren.”

”Voelen dat dat inzicht is ingedaald uit de mond van iemand die anderhalf jaar geleden nog zei dat hij daar geen heil in zag, dat is waardevol. Niet alleen voor mij, maar ik denk voor met name de generaties voor mij dat dit van onschatbare waarde is geweest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Erkenning

Lucelle Comvalius begon te huilen toen ze de excuses van Rutte hoorde. ”Het heeft zo’n impact om eindelijk die woorden te horen. Dit onderwerp is niet een onderwerp dat veel besproken wordt. Als je dan naarmate je ouder wordt meer leert over je eigen geschiedenis, en je ziet hoe gruwelijk die is, dan is het wel heel mooi om nu die erkenning te krijgen. Ik was vooral geraakt door de emoties van andere mensen in de zaal.”

Twijfels aan oprechtheid

”Iedereen was lovend over de tekst van die speech”, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen. Rutte leek zelf ook een beetje geëmotioneerd te zijn. ”Ik zag dat ook, maar als het kabinet een andere samenstelling had gehad dan waren deze excuses er nooit gekomen. Dus ik weet niet hoe echt dat dan is.”

”Als D66 dit onderwerp niet op de agenda had gezet, dan waren de excuses er zeer vermoedelijk nooit gekomen”, zegt Coen de Jong. ”Ook de opstelling van GroenLinks heeft meegespeeld. Die hebben dat in moties samen met D66 aangejaagd. En vele belangengroepen hebben ruim het podium gekregen de afgelopen twee jaar, te beginnen met Black Lives Matter in 2020. Dan kun je je toch afvragen of Rutte dit daadwerkelijk had gedaan als de consternatie net iets anders was geweest.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen