Opmerkelijk nieuws: reuzenpanda Fan Xing blijkt een meisje te zijn

Hij was de eerste reuzenpanda ooit die op Nederlandse bodem werd geboren, maar verhuist binnenkort weer naar China: Fan Xing. Alle belangrijke stappen van het pandajong zijn vastgelegd en worden in een kerstspecial van ‘Het echte leven in de dierentuin’ uitgezonden. Directeur van Ouwehands Dierenpark Robin de Lange en verzorger José Kok vertellen erover, en komen met een belangrijke onthulling.

Ouwehands Dierenpark maakt zich op voor het vertrek van de jonge reuzenpanda Fan Xing. Twee jaar geleden geboren in Nederland. Een unicum. Kind van de twee panda’s die vijf jaar geleden zorgden voor een heuse pandagekte. Nu moet de reuzenpanda naar China. “En dat is best emotioneel”, vertelt Robin de Lange. “Het is de eerste panda die in Nederland geboren is.” Ondanks dat het vertrek eraan zat te komen, blijft de panda emoties oproepen bij verzorger José. “Er gaan een klein stukje van jezelf dan weg.”

Fokprogramma

Fan Xing gaat een rol in het fokprogramma opnemen. In China wordt hij voorgesteld aan een andere panda. “We hopen dat daar ook nakomelingen uitkomen”, zegt de hoopvolle directeur van Ouwehands Dierenpark. “Uiteindelijk gaat het ons daarom. Het soortbehoud van bedreigde dieren. We willen graag dat er meer panda’s komen, omdat ze zo ontzettend bedreigd zijn.”

Geen jongetje, maar een meisje

Voordat de panda op transport naar China gaat, moest hij nog een gezondheidscheck ondergaan en toen kwamen jullie wel tot een heel bijzondere ontdekking: Fan Xing blijkt een mannetje te zijn. “Dit is heel moeilijk te zien. We waren er zo van overtuigd dat het een man was, dat het tegendeel nooit in ons op was gekomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met José Kok en Robin de Lange terug.

Vergelijkbare artikelen