“Het is waardevol als de Koning een rol speelt bij excuses slavernijverleden”

Vlak voordat Sigrid Kaag naar Suriname vertrekt, ontvangt de vicepremier dinsdag in het Catshuis nog genodigden die zich bezighouden met het slavernijverleden. Oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier was bij het gesprek aanwezig en vertelt samen met historicus Karwan Fatah-Black, die bij het eerste Catshuisoverleg was, wat belangenorganisaties van het kabinet verwachten.

Een tweede overleg in het Catshuis duurde flink langer dan verwacht. Een overleg waar Kathleen Ferrier bij was. “Net als de vorige keer was ik onder de indruk van het bijzondere moment van wat we eigenlijk meemaken. Dat we met veel bewindslieden aan tafel zitten. Zo’n dertig tot veertig mensen uit tal van groeperingen waren aanwezig. Aan tafel bood iedereen een luisterend oor. Ze wilden echt weten wat er speelt, vragen naar ons adviezen en welke toon ze aan kunnen slaan.”

Rol van de Koning 

Volgens Chan Santokhi, de president van Suriname, is 19 december het begin van een traject. Het lijkt erop dat het kabinet daar anders over denkt. “Het is wel heel duidelijk dat het kabinet kijkt naar her proces als een proces dat langer moet duren”, vertelt Karwan Fatah-Black. “Maar we zien wel dat het kabinet stuurt naar de negentiende waar ze het excuses willen maken. Daar zie je dat de voorbereiding niet op een zo zorgvuldige manier is gedaan zoals de president van de Nederlandsche Bank dat heeft gedaan en de burgemeesters van de grote steden. Zij hebben onderzoeken afgewacht en daarna de gepopulariseerde versie in de samenleving verspreid.”

Dat was volgens de historicus een belangrijke stap. “Vervolgens kan je iemand die boven de partijen staat die excuses kunnen laten uitspreken. Ook dat lijkt nu niet te gebeuren. De wens die bij veel mensen leeft, is dat de Koning er een rol in moet spelen. Daar zie ik het kabinet nog niet bij bewegen. Dat zou toch wel waardevol zijn, omdat je dan het moment markeert als iets dat van nationaal belang is.”

Mark Rutte

“Binnen het kabinet heeft men een reis afgelegd”, zegt Fatah-Black over de aankomende excuses voor het slavernijverleden. “Mark Rutte erkende dat hij onderdeel van het probleem was. Hij had eerst een andere positie hierop. Die reis is door veel mensen in Nederland afgelegd.”

Kijk hier het hele gesprek met Kathleen Ferrier en Karwan Fatah-Black terug.

Vergelijkbare artikelen