Joan Nunnely: “Dit excuus is het begin van een heel herdenkingsjaar”

De excuses voor het slavernijverleden moet aan een hele boel voorwaarden voldoen, als het aan meerdere actiegroepen ligt. Zo moet de coronalening van een miljard euro aan het Caribisch gebied worden kwijtgescholden. Is dat terecht en gaat het kabinet de steeds verdergaande eisen tegemoet komen? We bespreken het in Op1 met D66-raadslid in Rotterdam Joan Nunnely, historicus Coen de Jong en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Er is veel gedoe over het geplande excuses voor het slavernijverleden van het Koninkrijk. Vice-premier Kaag vertrekt naar Suriname om de boel te sussen. Is dat genoeg? “Eigenlijk wilde het kabinet dit gewoon rustig achter de schermen regelen, maar alles is nu uitgelekt. Op 19 december wordt excuses gemaakt en dan zijn allerlei bewindspersonen aanwezig. Frank Weerwind, de minister van rechtsbescherming is dan in Suriname en dat viel daar verkeerd. Kaag moet daar nu de plooien gladstrijken”, vertelt Thomas van Groningen.

Sigrid Kaag

Maar dat juist Sigrid Kaag de aangewezen persoon is, lijkt wat vreemd. Van Groningen: “Deze vrouw is de minister van Financiën en ze gaat weg in een week dat de najaarsnota wordt besproken. Ook gaat er eind deze maand een energieplafond in. Dat gaat miljarden kosten en die zijn niet gedekt. Kaag zit dinsdag de hele dag in het Catshuis om hierover te overleggen. Naar Suriname vlieg je ook niet in een dag heen en weer, dus het zegt wel echt iets dat ze haar nu die kant op sturen. Dan was het wel echt nodig.”

Begin van een proces

De datum van 19 december lijkt heilig te zijn voor het kabinet. Toch is het de vraag waarom daar niet vanaf geweken kan worden. “Die datum is zo vastgesteld, maar we moeten niet vergeten dat dit een historische stap is die we nu nemen. Ik vind het belangrijk dat we die toereikende hand met elkaar aannemen”, vertelt Joan Nunnely. “Het kan zo lijken dat het allemaal een rommeltje is, maar weet wel dat veel organisaties hier al jaren mee bezig zijn. Ik ben heel trots dat we dit gesprek blijven voeren. Dit is niet het einde, dit is het begin van een proces en van een heel herdenkingsjaar dat eraan komt.”

Kijk hier het hele gesprek over het excuus terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen