“Noppert wordt de held”

Gaat Nederland de ultieme revanche nemen op Argentinië voor de verloren WK-finale van 1978? We blikken vooruit op de wedstrijd met oud-internationals Willy van de Kerkhof en Ernie Brandts, die de beruchte finale speelden. En met Kees Jansma en Evert ten Napel, die erbij waren als verslaggever.

Gaat Nederland morgen de ultieme revanche nemen op Argentinië voor de verloren WK-finale van ’78? Een verloren wedstrijd die Ernie Brandts nooit terug heeft gekeken. “Dat heb ik niet op kunnen brengen.” Willy van der Kerkhof heeft daar minder moeite mee. “Het is uniek om mee te maken. Er zijn maar weinigen die het meemaken.”

Het had niet veel gescheeld en de finale in ’78 was niet eens gespeeld. René, de tweelingbroer van Willy, stond met gips om zijn arm omdat hij zijn vinger had gebroken. Van de scheidsrechter moest hij het eraf halen. “Hij had gezegd dat het levensgevaarlijk is”, vertelt Willy van de Kerkhof. “Hij had er ook al vijf wedstrijden mee gespeeld. De aanvoerder van Argentinië kwam eraan en zei dat hij niet mocht spelen. Ernst Happel, toen de bondscoach, zei: ‘dan spelen we wel niet, geef die beker maar aan hen.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Noppert wordt de held

“We mogen de meest verschrikkelijke wedstrijd spelen, maar we moeten winnen”, zegt Evert ten Napel. “Het maakt echt niet uit hoe.” Kees Jansma stelt dat we vergeten gemakshalve dat we niet zo’n goed elftal hebben. “We hebben geen individuele uitblinkers zoals in het verleden wel was. Depay is een hele goede speler, maar heeft nauwelijks gevoetbald dit seizoen.” Dat kan Brandts ook een voordeel zijn. “Daarom is hij nu fit. Hij is gretig en wil wat laten zien.”

Het maakt volgens het viertal niet uit hoe we spelen, als we maar winnen. En wat als het op strafschoppen aankomt? Dan maakt Ernie Brandts zich in ieder geval geen zorgen. “Noppert wordt de held.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen