Wat kan het geloof je brengen in een harde voetbalcultuur?

Het gebeurt steeds vaker: profspelers die op het veld openlijk laten zien dat ze gelovig zijn. Spelers als Cody Gakpo, Hakim Ziyech, Jurriën Timber en Denzel Dumfries vertellen er regelmatig over en laten zien dat geloven op de grasmat tegenwoordig heel normaal is. Wat kan het geloof je brengen in een harde voetbalcultuur? We bespreken het met journalist Sander de Kramer en Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi.

Bidden voor de wedstrijd, een Whatsappgroep starten waarin Bijbelteksten worden gedeeld: in de Oranjeselectie speelt geloof een grote en openlijke rol. Internationals als Cody Gakpo, Memphis Depay en Denzel Dumfries en bij Marokko spelers als Hakim Ziyech en Nousair Mazraoui laten dit WK zien dat geloven op de grasmat heel gewoon is.

“Ik heb gelovige en bijgelovige voetballers geïnterviewd”, vertelt Sander de Kramer. “Een paar jaar geleden kregen we een revolte van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse voetballers, spelers als Eto’o en Messi. En zij zijn er trots op om gelovig te zijn. Terwijl het geloof bij de Hollandse cultuur meer bij zichzelf is.”

Gakpo

Spelers als Gakpo komen er nu vooruit, vertelt de journalist. Waarom dan nu wel? “Er ligt een enorme druk op die spelers. Bijna iedere voetballer wordt of wel bijgelovig, of heel erg gelovig. Daar vinden ze steun in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sander de Kramer en Redouan El Yaakoubi terug.

Vergelijkbare artikelen