“Het is psychologisch een grote klap voor Poetin dat dit gebeurt”

Oekraïne heeft verschillende militaire luchtmachtbases in Rusland aangevallen met drones. Niet eerder werd de strijd zo ver van de Oekraïense grens gevoerd. Wat betekent dit voor het verloop van de oorlog en hoe kijkt Poetin naar deze aanval? We bespreken het met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk.

Oekraïne heeft verschillende militaire luchtmachtbases in Rusland aangevallen met drones. Niet eerder werd de strijd zo ver van de Oekraïense grens gevoerd. Volgens Rob de Wijk heeft Moskou wel rekening gehouden met een eventuele aanval. “Dit hoort wel bij het hoofdstuk sarren. Poetin zal dit opvatten als sarren.”

Psychisch grote klap

Militair gezien heeft het niet veel effect, vertelt de hoogleraar. “Daarvoor hebben ze te weinig van die drones. De effecten zijn te klein. De bloggers die alleen maar over militaire zaken praten, vanuit Russisch perspectief, stellen dat ze niet eens in staat zijn om hun eigen land te verdedigen. Dat is wel serieus. Het toont wel de zwakte van Rusland aan. Het is psychologisch een grote klap voor Poetin dat dit gebeurt.”

Special forces

Er kwamen ook berichten dat de special forces van Oekraïne op Russisch grondgebied betrokken zijn op een van de luchtmachtbases. “Dat verbaast me niet echt. Dat heeft te maken met het doorgeven van de coördinaten en het aansturen van de laatste fase van zo’n drone.” Die Oekraïners konden dus wel de grens met Rusland oversteken. “Dat is niet zo moeilijk, ze spreken de taal en ze lijken op Russen. Ze gaan dan diep het vijandelijke gebied in om inlichtingen te winnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk terug.

Vergelijkbare artikelen