“Een vertrouwenspersoon moet verplicht gesteld worden bij ieder bedrijf”

Misplaatste grappen, handtastelijkheden of zelfs verkrachting. Eén op de twee vrouwen in Nederland krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In de documentaire Belaagd doet slachtoffer Karin Bosman een boekje open over haar ervaringen. Ze schoof aan samen Fleur Jongepier, die stopte als universitair docent vanwege grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en de manier waarop haar werkgever daarmee om ging, en met regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer. Zij wil dat een vertrouwenspersoon verplicht gesteld wordt bij ieder bedrijf.

“Het was genoeg”, vertelt Fleur Jongepier over haar ontslag bij de universiteit. “De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat een aantal ex-collega’s , zowel bij mijn universiteit als daarbuiten, zich grensoverschrijdend heeft gedragen. Dat gaat van stuitende naïviteit over dat je vergeet dat je ook docent bent tot afschuwelijke verhalen van personen die in het rond gaan slaan op het moment dat ze erachter komen dat de geest niet meer terug in de fles kan.”

Universiteit een broedplaats

De filosoof en ethicus noemt de universiteit een broedplaats voor grensoverschrijdend gedrag. Om die reden nam ze dus ontslag. “Je hebt een wereld waar veel macht, status en afhankelijkheid is. Met jonge en zoekende studentes. Dat gaat gewoon vaak mis.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nationaal actieprogramma

Na de schandalen bij onder andere The Voice en Ajax heeft het kabinet Mariëtte Hamer aangesteld als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Nu komen er een hele boel plannen, vertelt Hamer. “In januari komt het kabinet met een nationaal actieprogramma. Dat gaat van preventie tot uiteindelijk strafvervolging.” Daarnaast moet er ook een vertrouwenspersoon verplicht gesteld worden bij ieder bedrijf, zegt de regeringscommissaris. “We zijn ook aan het kijken of er op termijn een onderzoeksraad voor sociale veiligheid moet gaan komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mariëtte Hamer, Karin Bosman en Fleur Jongepier over grensoverschrijdend gedrag terug.

Vergelijkbare artikelen