De NAVO wil de hulp aan Oekraïne opschalen, want Rusland wil het winterweer gebruiken als wapen

Nu de winter Oekraïne definitief is binnengetreden, wordt gevreesd voor een nieuwe grote Russische aanval op de Oekraïense energievoorziening. Hoeveel kan het land nog hebben? En de NAVO wil de hulp aan Oekraïne opschalen, want Rusland wil het winterweer gebruiken als wapen. We bespreken het met oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en we bellen met EO-directeur Arjan Lock, die in Oekraïne is.

In Oekraïne ging dinsdag in het hele land het luchtalarm af. Komt er een nieuwe Russische aanval op het elektriciteitsnetwerk? In de tussentijd spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen uit dat ze Oekraïne alle steun willen geven om de winter door te komen.  “De NAVO heeft aangekondigd de steun verder op te voeren”, vertelt Tom Middendorp.

Nood breekt wet

De voorraden van de NAVO-lidstaten beginnen leeg te raken, door de steun aan Oekraïne. Maar dat moet volgens Middendorp geen probleem worden. “Waar een wil is is een weg. Dat betekent misschien wel dat je in je gereedheid offers moet doen.” Op sommige vlakken is Nederland al zo ver. “Ook in Nederland loopt het piepend en krakend, want we zaten al heel laag in de voorraad, voordat de oorlog uitbrak. Maar nood breekt wet. Hier is echt iets serieus aan de hand en wat is dan belangrijker? De gereedheid in stand houden van al je eenheden of dit steunen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp en Arjan Lock terug.

Vergelijkbare artikelen