Gaat Nederland tegen de NAVO in?

Na negen maanden oorlog in Oekraïne is er voorlopig nog geen einde in zicht. Op welke manier kan Nederland de Oekraïners militair blijven steunen? En hoe kunnen we ook de rest van Europa goed verdedigen? De NAVO wil dat Nederland twee gevechtsbrigades weer op sterkte brengt met vier bataljons en eigen tanks. We praten erover met Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim.

De oorlogswinter is begonnen in Oekraïne. En de Russen zitten in het defensief, graven zich in en schieten intussen een tapijt van raketten af op Oekraïense steden. “We moeten de Russen niet genoeg tijd geven om zichzelf te versterken de komende maanden.”

In Bakhmut, dat in de regio Donbas ligt, is de strijd erg hevig. “Rusland probeert daar continu de stad in te nemen, omdat Bakhmut een strategische stad is voor het achterland van Oekraïne. Daar zie je een strijd die niet heel veel meters oplevert, maar er vallen wel veel slachtoffers.” In Charkov ziet de Commandant der Strijdkrachten dat het wat stabieler is. “Maar er komen wel versterkingen aan de Russische zijde. Dat is voornamelijk het ingraven van loopgraven om te voorkomen dat de Oekraïners het offensief gaan winnen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onze eigen waarden en normen verdedigen

Oekraïne heeft alle steun nodig om deze oorlog te kunnen winnen, stelt Eichelsheim. “We moeten er alles eraan doen om ze te steunen.” Daarom blijft de Commandant der Strijdkrachten continu afwegen wat goed is voor Oekraïne en wat goed is voor onszelf. “Er is nu een strijd gaande waar de prioriteit op ligt. Het is de strijd die Oekraïne moet voeren voor haar soevereiniteit.”

“Soms heb ik het idee dat we denken dat het een strijd is die we erbij voeren”, constateert Eichelsheim. “Dat is niet het geval. Dit is dé strijd. Als we dit niet winnen is de veiligheid van Europa nog veel meer in gevaar. Maar ook de manier waarop wij onze waarden en normen in deze samenleving denken te moeten waarborgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gaat Nederland tegen de NAVO in?

De NAVO wil dat Nederland twee gevechtsbrigades weer op sterkte brengt met vier bataljons en eigen tanks. Maar die Nederlandse tanks komen er niet, zegt Onno Eichelsheim. Er moeten namelijk keuzes gemaakt worden met het geld dat beschikbaar is. “We hebben ervoor gekozen om het samen met Duitsland te doen.” Maar de NAVO wil Nederlandse tanks. “We zijn met de NAVO in gesprek zodat we met de Duitsers die capaciteit toch kunnen leveren.”

Duitsland gaat de tanks leveren en Nederland zorgt voor de vuursteencapaciteit, vertelt Eichelsheim. “We investeren heel veel in alle onderliggende capaciteiten ten aanzien van deze brigades. Van vuursteun tot medische capaciteit tot logistiek. In het gevechtsveld in Oekraïne zie je juist dat logistiek het knelpunt is voor het doorvoeren van de oorlog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Onno Eichelsheim terug.

Vergelijkbare artikelen