Lilian Marijnissen wil tijdelijke stop op arbeidsmigratie

Lilian Marijnissen wil arbeidsmigratie beperken, zeker nu de arbeidsinspectie heeft vastgesteld dat een op de zeven uitzendbureaus doelbewust de regels voor arbeidskrachten uit het buitenland overtreedt. Maar hoe moet het dan met de enorme personeelstekorten in de kassen, de horeca en de zorg? Bij Op1 legt de SP-leider uit wat er volgens haar moet gebeuren.

De arbeidsinspectie slaat alarm: er gaat te veel mis met de 800.000 mensen die vanuit het buitenland naar Nederland komen om hier te werken. En daarom wil Lilian Marijnissen de arbeidsmigratie tijdelijk stoppen. “We moeten stoppen met de economische ongereguleerde migratie zoals we die nu in Europa kennen. Er zit nu geen enkele rem op.”

Mark Rutte

“Er zijn nu veel vacatures, dus je ziet nu dat werkgevers massaal mensen hierheen willen halen.” Maar volgens de SP-leider zijn er al heel veel arbeidsmigranten in Nederland. “In 2004 hadden we een staatssecretaris Sociale Zaken genaamd Mark Rutte. Er waren toen 10.000 arbeidsmigranten. Hij verspelde toen dat er in 2030 ongeveer 40.000 arbeidsmigranten zouden zijn. Nu zijn er al 800.000.” Dat kunnen er volgens Marijnissen nog wel eens veel meer zijn. “Want ook de registratie van deze mensen is niet op orde.”

Het plan

Volgens de arbeidsinspectie is het dweilen met de kraan open, vertelt de SP-leider. “Eén op de zeven uitzendbureaus buit gewoon mensen uit. De arbeidsinspectie kan dit niet meer behappen. Dus we moeten er eerst voor zorgen dat dit op orde komt.”

En daar heeft fractievoorzitter wel een voorstel voor. “Ga met werkvergunningen werken. Dat zou je dan binnen de Europese Unie kunnen doen. Daar binnen heb je vrij verkeer van dienst en werknemers. Daar was de SP überhaupt nooit voorstander van. Maar ook binnen de regels van de EU zijn er uitzonderingsbepalingen. Als je het algemeen belang raakt, zou je daar een uitzondering op kunnen maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen