Wopke Hoekstra moest de schuilkelder in na raketaanvallen op Kiev

Wopke Hoekstra maakte dinsdag de harde dagelijkse realiteit mee waarin de Oekraïners leven, toen hij plotseling de schuilkelder in moest omdat er raketten op Kiev werden afgevuurd. Over zijn bezoek aan Oekraïne, ontmoeting met president Zelensky en gevolgen van de raketexplosies in Polen vertelt de minister van Buitenlandse Zaken vanavond bij Op1. Hoe lang kan de NAVO zich nog buiten deze oorlog houden?

Hij was onderweg naar zijn Oekraïense collega, toen plotseling het luchtalarm afging. En zo belandde Wopke Hoekstra een paar uur in een schuilkelder in Kiev. “Ik zat bij de secretaris van de nationale veiligheidsraad en toen hoorden we buiten een knal. Dat gebeurt daar vaker, dus iedereen bleef zitten.”

Na afloop, toen de delegatie op weg was naar Zelensky, besloot de beveiliging een andere afslag te nemen. “Kennelijk was er ook een inslag op die route geweest. Zij hebben toen gezegd dat we naar de schuilkelder moesten.” Tijdens het schuilen voor de bommen, kreeg de minister geen onveilig gevoel. “Als je vergelijkt wat wij daar hebben meegemaakt met wat voor de mensen daar de bittere realiteit is.”

Onderzoek naar raketinslag Polen

Voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne werd er een NAVO-land getroffen door een raketinslag. En al snel werd Rusland ervan verdacht. Maar volgens Biden is het onwaarschijnlijk dat de Russen er eindverantwoordelijk voor zijn, omdat de raketinslag in Polen vermoedelijk afkomstig is van een Oekraïense luchtverdedigingsraket. “Zekerheid is er niet. En dat is de reden dat er nu onderzoek komt om precies boven water te halen wat er gebeurd is”, reageert Wopke Hoekstra.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Wopke Hoekstra terug.

Vergelijkbare artikelen