Een half miljoen Nederlanders heeft regelmatig honger, dus het Rode Kruis springt bij

Een half miljoen mensen heeft regelmatig honger. En daarom springt het Rode Kruis de overheid bij. De hulpverleningsorganisatie wil met voedselpakketten en boodschappenbonnen de arme gezinnen helpen. In Op1 vertelt hoofd nationale hulp Rode Kruis Heleen van den Berg waarom de hulp noodzakelijk is in ons welvarende land.

Zo’n half miljoen mensen in Nederland heeft regelmatig niets te eten. Het Rode Kruis gaat daarom op grote schaal voedselpakketten uitdelen. “We spreken mensen die twee euro op hun rekening hebben en dat is voor nood. Het Nibud zegt dat je 2.000 euro op je rekening moet hebben. Dit zijn voorbeelden waar we van schrikken”, vertelt Heleen van den Berg.

Het hoofd nationale hulp ziet de signalen heel erg toenemen. “Mensen zeggen dat groente en fruit onbereikbare luxe zijn geworden. Kinderen die uit school komen en er is een lege koelkast.”

Ontbijttassen en tegoedbonnen

Het is voor het Rode Kruis voor het eerst dat ze op deze schaal in Nederland voedselhulp verlenen. De hulpverleningsorganisatie, dat bekend staat om haar hulp bij overstromingen en aardbevingen in het buitenland, helpt nu vaker bij structurele problemen als de coronacrisis en nu de honger in eigen land. Vanaf komende week ondersteunt de organisatie met ontbijttassen en tegoedbonnen in Utrecht, Friesland en Noord-Holland.

Het probleem speelt zich echter niet alleen in deze drie provincies af. Omdat het voor het Rode Kruis een nieuwe manier van hulp aanbieden is, willen ze kleinschalig beginnen. Uiteindelijk wil de organisatie overal in Nederland bijspringen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Heleen van den Berg over honger in Nederland terug.

Vergelijkbare artikelen