Het COA wil vier nieuwe aanmeldcentra

Afgelopen maanden zagen we langzaam maar zeker ons asielsysteem vastlopen, met Ter Apel in het middelpunt. COA-directeur Milo Schoenmaker en adjunct regiomanager Gert-Jan Stuivenberg zagen dat voor de poort van hun aanmeldcentrum steeds vaker en steeds meer mensen soms buiten moesten overnachten.

“Het voelt niet als falen”, reageert Gert-Jan Stuivenberg op de asielproblemen. “Ik weet dat we  hier ongelooflijk ons best doen. Maar daarmee doet het dus wel pijn. Dat je elke dag naar huis rijdt en denkt: ‘we hebben het niet gefixt.'”

De adjunct regiomanager zag dat de omstandigheden in de afgelopen maanden steeds slechter werden. “Eerst maakten we ons zorgen of we mensen in een vergaderruimte moesten zetten. Toen moesten ze op een stoel. Toen in een tent van het Rode Kruis en toen in een tentje in het gras. Op een gegeven moment kreeg je wel de beleving van: ‘waar is het eind hiervan?’ Veel dieper kunnen we niet zinken dan wat er de afgelopen weken is gebeurd.” Dat de mensen in Ter Apel de afgelopen nachten binnen konden slapen, is volgens Gert-Jan Stuivenberg pas het begin.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Overlast van veiligelanders

Als het over overlast van vluchtelingen gaat, gaat het vaak om de veiligelanders. Mensen die bijvoorbeeld uit Marokko of Tunesië komen. De Nederlandse overheid bestempelt deze landen als veilig, waardoor asiel vaak wordt afgewezen. Waarom zorgt deze groep voor de meeste overlast? Burgemeester van Westerwolde Jaap Velema maakte het van dichtbij mee. “In 2016 hadden we die grote opvang van Syriërs, en toen kwam in de slipstream een groep ‘hooligans’ mee. Die verblijven al een tijd in Europa en hebben een rondzwervend bestaan. Zij hebben geen inkomen. Dus zij verzorgen zichzelf met de ambulante handel, want onderweg kunnen zij dat verkopen.”

Volgens Velema verkopen deze groep asielzoekers hun handel niet alleen aan de middenstand in de streek, maar ook de andere asielzoekers. Dat kan tot ruzies leiden. “Ze zijn streetwise. Ze zijn aan het overleven. Ze gaan met zes man tegelijk de HEMA in, twee leidden de kassière af en de andere vier nemen de spijkerbroeken mee.” Volgens de burgemeester is dit de verklaring waarom het asielprobleem is vastgelopen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe aanmeldcentra

“Er is wel degelijk hoop en er liggen ook plannen”, vertelt Milo Schoenmaker. “Er moeten op korte termijn dingen gebeuren. Hier (Ter Apel, red.) moet de situatie rustig worden. Dat betekent een situatie dat hier minder dan 2.000 mensen binnenkomen.” Volgens de COA-directeur ontstaat er dan een buffer. “Dan kunnen we mensen netjes opvangen. Dus niet in een sporthal.” Daarnaast wil Schoenmaker dat er een grotere aanvullende plek in het land komt. “Die komen er.” Ook is het COA op zoek naar nieuwe locaties voor aanmeldcentra. “We zoeken naar vier locaties. We zijn nu op meerdere plekken in gesprek en heel concreet in de Flevopolder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen