Artsen zonder Grenzen levert noodhulp in Ter Apel

Artsen zonder Grenzen (AzG) gaat noodhulp verlenen in Ter Apel. Volgens AzG zijn de omstandigheden waarin mensen zich bevinden mensonwaardig. Ondertussen heeft de politie zijn handen vol aan het screenen van vluchtelingen, wat ten koste gaat van het werk in Amsterdam. Directeur van AzG Judith Sargentini, Heleen van den Berg van het Rode Kruis, voorzitter van de politiebond Jan Struijs en burgemeester van Haarlem Jos Wienen vertellen wat er moet veranderen.

Artsen zonder Grenzen greep gisteren voor het eerst in de historie in Nederland in. De niet-gouvernementele hulporganisatie was dit eerder niet van plan. “Want de Nederlandse overheid hoort hier verantwoordelijk voor te zijn en kan dit ook”, vertelt Judith Sargentini. “Maar het gaat niet. We zijn vrijdag wezen kijken naar de situatie en vanaf vrijdag zijn we voorbereid zodat we konden beginnen.”

Vijf medewerkers

Met dagelijks vijf hulpverleners aanwezig, ondersteunt AzG de gemeente Ter Apel. “We hebben één dokter, twee verpleegkundigen, iemand die psychosociale hulp levert en cultuurmedewerkers die kunnen helpen en vertalen.” Maar vijf medewerkers op zevenhonderd mensen is niet genoeg, ziet de directeur in. “Artsen zonder Grenzen is niet in staat om een overheidsprobleem aan te pakken. Het levert nu wel op dat mensen die al maanden niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, nu wel geholpen kunnen worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geknapt bij politieagenten

De asielchaos zet ook de politie klem, waarschuwt de Amsterdamse korpschef. Jan Struijs is dat roerend met hem eens. “Er is iets geknapt bij politiemensen en met name bij de vreemdelingenpolitie. Maar ook bij de agenten die in de steden werken en die de zogenaamde veiligelanders elke keer terug zien komen.” Volgens de voorzitter van de politiebond gedragen sommigen zich heel asociaal. “Ze maken zich schuldig aan berovingen, zakkenrollen en noem het allemaal maar op.” In het coalitieakkoord staat dat de veiligelanders het land moeten verlaten, omdat het draagvlak voor opvang van echte vluchtelingen en de leefbaarheid voor omwonenden onder druk zou komen te staan. “Dat gebeurt dus niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Judith Sargentini, Heleen van den Berg, Jan Struijs en Jos Wienen terug.

Vergelijkbare artikelen