“Wat moet er gebeuren voor we iets gaan doen in Ter Apel”

Afgelopen nacht hebben ongeveer 700 vluchtelingen buiten moeten slapen in Ter Apel. MiGreat directeur Roos Ykema, die maaltijden kookt voor de vluchtelingen, ziet dat de situatie in het aanmeldcentrum onhoudbaar is. Burgemeester van Velsen-Noord Frank Dales hoopt dat een cruiseschip waar 1000 vluchtelingen kunnen slapen de druk op Ter Apel kan verlichten. 

Die situatie in Ter Apel wordt steeds onhoudbaarder. Steeds meer vluchtelingen moeten buiten slapen omdat er te weinig plek is, de hygiëne is ver te zoeken en afgelopen nacht overleed er zelfs een baby. Roos Ykema biedt dagelijks hulp aan de vluchtelingen en ziet dat het zo niet verder kan. “Ik was de hele dag buiten en daar kregen we er eerlijk gezegd weinig van mee. Wij kunnen en mogen ook niet zomaar naar binnen, dus over wat er is gebeurd kan ik weinig zeggen.”

Wat moet er nog meer gebeuren?

Over wat ze ervan vindt, is Ykema in ieder geval duidelijk: dit kan zo niet langer. “Als er een baby sterft. Wat moet er nog meer gebeuren voor we iets gaan doen, als er nu zelfs kinderen overlijden?” Ykema zelf deelt maaltijden uit aan vluchtelingen. Dat doet ze omdat ze ontevreden is over het eten dat het COA zelf geeft aan de aanwezige vluchtelingen. “Ze delen heel weinig uit en vaak is het niet lekker. De mensen krijgen brood met kaas als ontbijt en ’s avonds patat. Dat is oke voor een paar dagen, maar als je daar weken zit niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Om de druk op Ter Apel iets te kunnen verlichten, gaat de gemeente Velsen vluchtelingen opvangen op een cruiseschip. In eerste instantie leek de kade op die plek ongeschikt, maar er worden nu toch noodzakelijke aanpassingen gedaan. Burgemeester Frank Dales hoopt dat meerdere gemeenten zullen volgen met hulp. “De nood wordt steeds hoger. Premier Rutte heeft zelfs gezegd dat het een nationale crisis is, dus dat vergt gewoon een andere aanpak.”

Creatief kijken

“Ik vind dat elke gemeente de morele verplichting heeft om heel kritisch en creatief te kijken of ze iets kunnen doen”, zegt Dales. Volgens de burgemeester moeten gemeenten niet alleen maar naar de problemen kijken, maar juist op zoek gaan naar oplossingen. “Niet gelijk ‘nee, nee, nee’, maar eerst kijken hoe dan wel? Jezelf ten doel stellen dat er een bepaald aantal mensen opgevangen kan worden en dat gewoon voor elkaar krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen