Marjan Olfers wil dat het onderzoek naar Arib stopt

De topambtenaar die het onderzoek naar Khadija Arib nu leidt, gaf eerder aan dat ze de klachten herkende. Desondanks weigert huidig Kamervoorzitter Bergkamp de ambtenaar van het onderzoek af te halen. Staat de onafhankelijkheid van het onderzoek, en daarmee de positie van Bergkamp op het spel? We bespreken het met jurist Marjan Olfers en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Weer is er gedoe over het onderzoek naar de oud-voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. De topambtenaar die namens de Kamer de leiding heeft over dat onderzoek, zou intern hebben gezegd zich te herkennen in de klachten over een onveilige werksfeer in de periode Arib. Een onderzoek die volgens Marjan Olfers moet stoppen.

Feitelijk onderzoek

“Onderzoek gedijt alleen maar bij rust”, stelt de jurist. “Die rust is er sowieso al niet.” Daarnaast vraagt Olfers zich af welk doel het onderzoek dient. “Arib is al weg. Zij werkt ook niet mee. Dus welk onderzoek heb je dan straks?”

Die vraag stelde Thomas van Groningen donderdag in de Haagse wandelgangen. “Wat we begrijpen is dat het echt gaat om een feitelijk onderzoek. Gewoon feitelijk vaststellen of de anonieme klachten die er zijn geweest, de twee brieven waar het NRC destijds uit citeerde, of dat daadwerkelijk is voorgevallen. Met de uitslag van het onderzoek kan de werkgever zeggen dat ze wellicht steken hebben laten vallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wachten op antwoorden

“Ik zeg hier niks over”, zegt Caroline van der Plas die ook te gast was in Op1. “Alles wat ik daarover zeg, kan alleen maar mensen beschadigen in dit stadium. Zowel van de ene als de andere kant. Wij hebben als fractie gewoon vragen gesteld. Aanvullende vragen ook, waar we nog wachten op de antwoorden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marjan Olfers en Thomas van Groningen over het onderzoek naar Khadija Arib terug.

Vergelijkbare artikelen