Is de kloof tussen stad en platteland nog te dichten?

Het platteland voelt zich genegeerd door Den Haag en Den Haag vindt dat het platteland haar hakken teveel in het zand zet. Nog nooit was het verschil tussen de stad en de regio zo zichtbaar als nu. Kan de kloof nog worden gedicht? We bespreken het met BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas, journalist Karel Smouter, boerendochter Marga Bult en ondernemer Gerard Brummer.

Stad beslist over platteland

De spanning tussen stad en regio neemt toe. ”Het gaat natuurlijk vaak over stikstof, maar bij mijn reportages kwam ik erachter dat er een dieper gevoel achter zit bij mensen”, zegt Karel Smouter. ”Namelijk het gevoel dat ze onvoldoende mee kunnen praten over hun eigen toekomst. Er komen allerlei uitdagingen op het platteland af. Of het nu de wooncrisis, energiecrisis of de stikstofcrisis is. De oplossingen liggen vaak op het platteland. In de beleving van veel mensen is het zo dat in de stad over het platteland besloten wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stem platteland steeds meer hoorbaar

Caroline van der Plas ziet een kentering in de Tweede Kamer, de stem van het platteland is daar volgens de BBB-voorvrouw steeds vaker te horen. ”Onze slogan was: wij brengen het platteland naar Den Haag. De stem van en voor het platteland. Nu zie je dat partijen een beetje ongemakkelijk worden. Dat platteland, daar moeten ze ook wat mee. En dat is goed. Want wat in Den Haag als klein zeer wordt gezien, dat is op het platteland grote pijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kloof nog te dichten? 

Is de kloof tussen platteland en stad nog te dichten? Karel Smouter denkt dat daar een ander soort democratie voor nodig is. ”Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld burgerberaden en buurtbegrotingen. Wat mist bij veel mensen is grip op hun eigen leefomgeving. Er komen allerlei onwijs grote vragen op ons af. Ik zou het interessant vinden om te kijken wat we kunnen doen om burgers, boeren en de boswachter met elkaar in gesprek te brengen over deze onderwerpen. En niet alleen in gesprek te brengen, maar ook te laten beslissen. Niet over of we stikstof moeten aanpakken, maar over hoe.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen