Een nieuw meldpunt voor bedreigde wetenschappers

De vrijheid van wetenschappers staat onder druk. Sinds de coronacrisis krijgen academici, zoals Marjan Olfers, namelijk steeds meer te maken met bedreigingen. Dat moet stoppen, pleit minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Daarom komt er nu een meldpunt voor bedreigde wetenschappers. In Op1 vertellen ze erover.

De veiligheid van wetenschappers staat onder druk. Sinds de coronacrisis krijgen academici, zoals Marjan Olfers, steeds meer te maken met bedreigingen. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf komt nu met een nieuw meldpunt: wetenschapveilig.nl

“Het gaat om de vrijheid van de wetenschap”, vertelt Dijkgraaf over het meldpunt. “De wetenschap werkt precies omdat we het debat kunnen hebben. Omdat we het intens niet eens met elkaar kunnen zijn. Als je op een gegeven moment mensen monddood gaat maken, ga je je met bijvoorbeeld alleen maar met zwarte gaten bezighouden, omdat dat niet controversieel is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voor de deur

Sinds de coronacrisis krijgen academici zoals Marjan Olfers steeds meer te maken met bedreigingen. “Het zijn er zoveel”, vertelt de hoogleraar sport en recht. “Het varieert van doodsbedreigingen tot mensen die fysiek voor de deur staan te posten.” Daar moet volgens Olfers een einde aan komen. “Als de wetenschap monddood wordt gemaakt, dan kom je in een samenleving waarin je niet zou willen leven. Wij als wetenschappers kunnen verschrikkelijk goed tegen kritiek. We proberen het allemaal zo veilig mogelijk over de bühne te brengen. Je ziet vaak dat als de mensen de discussie met ons niet aankunnen, omdat wij zoveel weten, dat het heel snel overgaat naar persoonlijke aanvallen tot aan ernstige bedreigingen aan toe.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robbert Dijkgraaf en Marjan Olfers terug.

Vergelijkbare artikelen