Jan Struijs: “De legitimiteit van de rechtstaat staat op het spel”

Sinds het begin van de pandemie hebben we verschillende maatregelen gekend. Maatregelen die gehandhaafd moeten worden. En precies dat lukt de politie niet meer. Volgens voorzitter van de politiebond Jan Struijs is het in stand houden van de coronaregels niet meer te doen, nu ondernemers zeggen gewoon open te gaan. 

Concrete maatregelen
Voorzitter van de politiebond, Jan Struijs, voorziet grote problemen bij de politie als de coronamaatregelen blijven zoals ze zijn. Volgens Struijs is dit niet langer vol te houden. “Ik hoop dat het kabinet nu echt heel snel met concrete maatregelen komt.” De politieman verwijt het kabinet een gebrek aan duidelijkheid. “Bij gesloten horeca hebben wij als politie weer te maken met illegale feesten. Denk daarom ook eens aan het belang van de politie als je overweegt de horeca dicht te houden”

Raddraaiers 
Volgens Struijs heeft de politie veel moeite met het grote aantal demonstraties. “Er moet echt snel duidelijkheid komen, wij kunnen als politie gewoon geen 600 demonstraties meer aan. Beperkt dat als het kan.” Dat betekent volgens de politieman niet dat het grondrecht van demonstreren in het geding komt, maar dat er beter gekeken moet worden naar hoe demonstraties binnen de perken kunnen blijven. “Neem bijvoorbeeld de demonstraties op het museumplein. Als je weet dat op zoiets heel veel raddraaiers afkomen, moet je ook de veiligheid van welwillende demonstranten kunnen garanderen. Kijk er alsjeblieft kritisch naar, want niemand wil zijn demonstratierecht kwijt,” aldus Struijs.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geweld
Struijs geeft aan dat de situatie bij de politie echt zorgelijk is. Niet in de laatste plaats omdat er steeds meer geweld tegen de politie wordt gebruikt. “Het is echt georganiseerd geweld. Relschoppers zien ergens te veel politie staan, dus steken ze ergens anders een auto in de brand. Bovendien mengen deze mensen zich tussen de goedwillende demonstranten, dus dat is echt een groot probleem.”

Legitimiteit
Het grootste probleem zit hem volgens Struijs echter in de geloofwaardigheid van de politie zelf. “De legitimiteit van de rechtstaat staat op het spel. Als je morgen na de persconferentie zegt dat je alles gaat handhaven, kan ik je op een briefje geven dat het niet gaat lukken.” Struijs denkt dat de politie het best lokaal kan kijken naar de beste oplossingen. “We hebben van dit kabinet echt veel meer ruimte nodig. Ik merk dat ook de goedwillende burger het langzamerhand opgeeft. Ook voor hen is het even niet meer vol te houden”, besluit Struijs.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Struijs terug. 

Vergelijkbare artikelen