Roxane van Iperen ziet overeenkomsten tussen de genocide in Rwanda en de oorlog in Oekraïne

Over de genocide in Rwanda schreef Roxane van Iperen Genocidefax. Ruim een jaar later ziet de auteur in Oekraïne vergelijkbare patronen. De vernietiging van de Oekraïense identiteit zet zich voort en Russen die zich uitspreken wordt de mond gesnoerd. Van Iperen vertelt er meer over bij Op1.

“Wat je veel hoort van mensen die zich in Rwanda verdiepen is: ‘Ik wist dit niet op het moment van het conflict en waarom heeft de internationale gemeenschap zo gereageerd?'” Als de publieke opinie toen de feiten heeft gekend, hadden we dat nooit laten gebeuren, stelt Roxane van Iperen.

Parallellen

“Dat is heel belangrijk als je naar Oekraïne kijkt’, vervolgt de schrijver zich. “Want ondanks dat het de best gedocumenteerde oorlog ooit is, zie je nog steeds dat desinformatie, of een gebrek aan kennis van hoe oorlogen in elkaar zitten, enorm belangrijk zijn voor het vormen van de publieke opinie.” Wat volgens Van Iperen weer cruciaal is voor hoe de internationale gemeenschap ingrijpt.

De schrijver van Genocidefax ziet parallellen tussen de oorlog in Oekraïne en in Rwanda. “Veel mensen doen alsof het een conflict is. Dus twee partijen hebben ruzie met elkaar en je hoort steeds vaker mensen zeggen: ‘ga eens om de tafel zitten.’ Maar dit is geen conflict. Dit is een poging tot vernietiging. Dat is iets heel anders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Roxane van Iperen terug.

Vergelijkbare artikelen