”De pensioenwet maakt niet waar wat het belooft”

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de omstreden pensioenwet, waar al meer dan tien jaar over wordt gesproken. Door de hoge inflatie en de stijgende rente groeit de onzekerheid, maar de coalitie is vastbesloten de wet door te voeren. De ogen zijn vooral gericht op GroenLinks en de PvdA. Zullen ze de wet steunen? We praten erover met journalist Cees Grimbergen, die voor MAX de pensioenwereld al tien jaar nauwgezet volgt.

”De nieuwe pensioenwet gaat over de verkeerde zaken”, volgens Grimbergen. ”De pretentie van die wet is een transparant en een koopkrachtig pensioen. Want de pensioenen zijn de afgelopen veertien jaar in Nederland nul verhoogd. De afgelopen zomer een beetje, 2 procent. Maar ze lopen dus 26 procent achter. Deze nieuwe pensioenwet zou dat veranderen. Bij de uitwerking van de wet worden die pretenties niet waargemaakt. Dus de wet maakt niet waar wat het belooft.”

Steun van GroenLinks?

De coalitie is afhankelijk van steun van GroenLinks en de PvdA om de nieuwe wet ook door de Eerste Kamer te krijgen. GroenLinks-leider Jesse Klaver, die ook aan tafel zit, geeft nog geen definitief uitsluitsel over of zijn partij de wet gaat steunen.  ”Wij hebben nog vragen bij de wet zoals die nu wordt behandeld”, zegt Klaver. ”We hebben altijd gezegd dat we de uitvoering heel kritisch volgen en daar wachten we op.”

Bezint eer ge begint

Kamerlid Pieter Omtzigt is een felle tegenstander van de nieuwe pensioenwet. In het debat sprak hij ”Bezint eer ge begint. Anders zullen collega’s van ons over tien jaar hier een parlementaire enquête over gaan houden.” Een monumentale uitspraak volgens Grimbergen. Oud-minister Maxime Verhagen, die ook aan tafel zit, geeft aan dat Omtzigt zijn woordvoerder op het punt van pensioenen was. ”Als hij zegt, bezint eer ge begint, dan moet ik toch wel even nadenken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Cees Grimbergen terug.

Vergelijkbare artikelen