Martin Visser over de pensioenwet: “Als je 1500 miljard gaat verdelen is ruzie gegarandeerd”

Moet de nieuwe pensioenwet van tafel? Tientallen oud-politici, oud-bestuurders en pensioenexperts vinden van wel. In een brandbrief aan de Tweede Kamer stellen ze dat de plannen op dit moment onverantwoord zijn. Met financieel journalist Martin Visser en politiek verslaggever Thomas van Groningen bespreken we of dat terecht is.

Veertig experts hebben dinsdag hun zorgen geuit over het aanstaande nieuwe pensioenstelsel. De Tweede Kamer spreekt morgen over de nieuwe pensioenwet. Volgens de experts is dit niet het goede moment om het pensioenstelsel om te gooien.

Martin Visser, financieel journalist bij de Telegraaf, begrijpt de zorgen wel. “Ik ben het niet per se met alle punten eens. Uiteindelijk komt het erop neer dat zij vrezen voor een drama in de uitvoering en een drama financieel.” De schrijvers van de brandbrief stellen ook dat dit een heel ingewikkeld jaar is. Met slechte beursresultaten voor de pensioenfondsen en de hoge inflatie. “In alle modellen is geen rekening gehouden met dit soort extremiteiten.”

Geruzie

Er is een collectief pot geld van 1500 miljard euro dat omgezet wordt naar individuele potjes. “Voor de collectieve pot hebben zo’n 10 miljoen mensen gespaard. Dat wordt omgezet naar persoonlijke rechten. Als je 1500 miljard gaat verdelen, dan is ruzie gegarandeerd. Al die jaren wordt er ook over geruzied.”

Volgens Visser is het geruzie ook het kwetsbare. “Want hoe ga je op een eerlijke manier zo gruwelijk veel geld verdelen? Alle partijen die erbij betrokken zijn, houden elkaar heel stevig vast. Dat geldt voor de vier coalitiepartijen, het kabinet, de werkgevers, de vakbonden, alle grote pensioenfondsen. Zij denken: ‘get on with it.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Martin Visser en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen