Het aantal katholieken dat naar de kerk gaat is gehalveerd

De bisschoppen zijn bezorgd. Niet alleen gaapt er een kloof tussen de gewone kerkganger en de kerkelijke leiding, ook is het aantal katholieken dat op zondagochtend naar de kerk gaat in het afgelopen decennium meer dan gehalveerd. Kan het tij nog worden gekeerd? We bespreken het met hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest en presentator Chazia Mourali, die sinds kort juist vaker naar de kerk gaat.

In aanloop naar hun bezoek aan de paus, later deze maand, schreven de bisschoppen een bezorgd rapport voor het Vaticaan. Niet alleen gaapt er een kloof tussen de gewone kerkganger en de kerkelijke leiding, ook is het aantal katholieken dat op zondagochtend naar de kerk gaat in het afgelopen decennium meer dan gehalveerd van 226.000 naar minder dan 100.000. Is dat eigenlijk erg? Kan het tij nog worden gekeerd? “Erg of niet erg. Dat zijn moeilijke kwalificaties”, zegt Paul van Geest.

Wal keert het schip

“De kerkgeschiedenis is altijd een geschiedenis van golfbewegingen geweest”, vertelt de hoogleraar kerkgeschiedenis. “Tijdens de Franse Revolutie zei de bisschop van Parijs: ‘ik maak van de Notre Dame een tempel Culte de la Raison.’ De Godin Reden. Dat had niks met Jezus van Nazareth te maken. Dat betekent dus dat de wal op een of andere manier altijd het schip keert.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Paul van Geest en Chazia Mourali terug.

Vergelijkbare artikelen