“Melden van seksueel grensoverschrijdend gedrag is na The Voice verdubbeld”

Na The Voice en met de commissie van Mariëtte Hamer staat seksueel grensoverschrijdend gedrag meer dan ooit op de kaart. Maar het probleem blijft groot: één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen is slachtoffer. Wat moet er nog meer gebeuren? Dat bespreken we in Op1 met Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld en D66-Kamerlid Hanneke van der Werf.

 

D66 wil seksueel grensoverschrijdend gedrag keihard aanpakken. Kamerlid Hanneke van der Werf vindt dat het onderwerp nog lang niet genoeg op de kaart staat en komt met maatregelen en ze krijgt daarbij advies van Iva Bicanic, die ziet dat het aantal slachtoffers dat zich meldt is gegroeid, maar dat het tegelijkertijd nog veel beter kan. “Dat is na The Voice zelf verdubbeld. In 2022 hebben 15.000 mensen contact gezocht. Dat klinkt veel, maar is eigenlijk natuurlijk heel erg weinig. Er zijn zoveel mensen die dit meemaken en er nooit mee naar buiten komen.”

Verwoestend

En dus moeten slachtoffers nog beter worden geholpen, zegt Hanneke van der Werf. Ze komt met een nota. “We hebben een aantal slachtoffers naar de Kamer gehaald om van hen te horen wat er is gebeurd en waar ze mee zitten. Mensen missen de erkenning en hebben het moeilijk gevonden om erover te praten.” Volgens het Kamerlid is misbruik verwoestend voor de slachtoffers. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze de goede hulp krijgen. Het centrum voor seksueel geweld zou echt veel beter en structureel gefinancierd kunnen worden.”

Wanneer komt de nota dan uit? “Ik ga hem dinsdag indienen en ik hoop dat we het heel snel kunnen bespreken in de Tweede Kamer en dat heel veel andere partijen zich hier achter zullen scharen. Ik vind het van de gekken dat er niemand is die je helpt als je aangifte doet van verkrachting of je wanneer je kind wordt misbruikt”, besluit Van der Werf.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen