De VVD wil boren in de Nederlandse gasvelden

De komende jaren blijven we afhankelijk van gas, dus moeten we gaan boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is, vindt de VVD. Kamerlid Jeroen van Wijngaarden legt in Op1 uit hoe hij de omwonenden mee denkt te krijgen.

We blijven nog jaren afhankelijk van gas, dus moeten we gaan boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is, vindt de VVD. “Die list is eigenlijk al veel eerder bedacht”, vertelt Jeroen van Wijngaarden. “Namelijk tijdens de vorige oliecrisis. Door een jonge minister van Economische Zaken Ruud Lubbers genaamd. Hij is met het idee gekomen dat wij als Nederland zo energieonafhankelijk mogelijk zijn.”

Isoleren

Daarom het VVD-Kamerlid nu, net als Ruud Lubbers toen, gaan boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. “Het zijn er veel, zo’n 150 op land. En ook nog een aantal op zee.” Daar wil Van Wijngaarden de omgeving nauw bij betrekken. “Zorg voor veiligheid en dat de regio gaat profiteren van de opbrengsten. Dan kan je dat gebruiken om de huizen te isoleren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verbazingwekkend

“Ik vind het toch wel verbazingwekkend dat we weer gaan kijken naar gaswinning”, zegt boswachter Hanne Tersmette. “En dan ook in de Waddenzee. De zeespiegel stijgt al. Als we weer gas gaan boren daalt die bodem ook nog. Maar waarom gaan we überhaupt niet inzetten op verduurzaming?” Volgens Van Wijngaarden sluit het een het ander niet uit. “Van dat idee in Nederland moeten we af. Want dat is hier niet het geval.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen van Wijngaarden terug.

Vergelijkbare artikelen