Oeigoerse Nederlander Alerk Ablikim vertelt over de intimidaties

China zou landgenoten in Nederland intimideren en controleren vanuit illegale politiebureaus in Rotterdam en Amsterdam. Wat kan de overheid hier tegen doen? Expert inlichtingen en veiligheidsdiensten Willemijn Aerdts schuift aan samen met de Oeigoerse Nederlander Alerk Ablikim. Hij zegt al langere tijd gevolgd te worden door dit soort bureaus.

Deze week werd bekend dat China er twee politiebureaus op na houdt in Nederland. Dit alles om Chinese Nederlanders in de gaten te houden en onder druk te zetten. De Oeigoerse Nederlander Alerk Ablikim was niet verbaasd over de illegale politiebureaus in Nederland, sterker nog: hij denkt dat ze hem al tijden volgen.

“Binnen de Oeigoerse gemeenschap hebben wij veel te maken met intimidatie”, vertelt Alerk. “Wij hebben er altijd al wel gedacht dat er een bron aan zat. De focus lag voornamelijk bij de Chinese ambassade. Nog steeds deels. Maar echt de underground intimidatie, dat je gebeld wordt als je je huis verlaat. Die gevallen konden wij niet zo goed begrijpen.”

Geschreeuw in de achtergrond

De intimidaties zijn voor iedereen anders, vertelt de Oeigoerse Nederlander. “We hadden met de gemeenschap een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur. In de trein terug werd ik gebeld door een privénummer.” Hij nam op en begroette de persoon. “Maar ik hoorde niks. Toen moest ik me even focussen en op de achtergrond leek ik iets te horen. Dat was geschreeuw en dat klonk in het Chinees.” Alerk dacht gelijk dat het zijn vader was. “Want hij is in 2017 opgenomen in een concentratiekamp. Maar tot mijn geluk concludeerde ik dat hij het niet was.”

Na acht seconden kwam er op de voorgrond opeens geluid. “Dat was gehijg. Toen heb ik het stop gezet en heb ik aangifte gedaan. Dat was heel toevallig op een heel belangrijk moment. Dat is dan specifiek tegen mij.” Maar hij kreeg ook mailtjes. “Daarin stond dat ik moest stoppen met wat ik deed en dat ik aan mijn familieleden moest denken. Dat is iets wat alle Oeigoeren die zich een beetje durven uit te spreken overkomt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen