Ruben Brekelmans over de macht van China over de Nederlandse economie: “Laten we niet met China dezelfde fout maken als met Rusland.”

Nederland moet qua economie minder afhankelijk worden van China. Dat stelt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Het land heeft onze economie in zijn greep, maar nu door corona de handel plat ligt, kampen we met grote tekorten. En hoe maken we als land een vuist naar de Aziatische grootmacht waar we zo afhankelijk van zijn, maar dat ook genocide pleegt op de Oeigoeren? Brekelmans schoof samen met financieel journalist Jean Dohmen aan bij Op1 om erover te praten.

Volgens Jean Dohmen is de hele wereld erg afhankelijk van China, omdat ongeveer 13% van de goederen die op de wereld worden gemaakt daar vandaan komen. “Voor ik naar de studio reed, keek ik nog even in de keuken. De staafmixer, de waterkoker, de espressomachine… allemaal made in China. Dat leidt nu tot vraagtekens, omdat door corona in China de productie stil viel. Toen het weer op gang kwam, stapelden de containers zich op op de kade in China en de prijs van een containers is enorm hoog. Bedrijven denken nu, kan ik het niet dichter bij huis laten maken?”

Genocide Oeigoeren

Er zijn meer redenen voor bedrijven om te overwegen hun productie uit China weg te halen, voornamelijk door de genocide die gepleegd wordt op de Oeigoeren. Jean Dohmen: “Er zijn sterke signalen van dwangarbeid en veel bedrijven willen de garantie geven dat er geen gebruik is gemaakt van Oeigoerse dwangarbeid. Dat is enorm moeilijk, omdat het vaak niet goed valt te traceren en doordat Chinese partners dwangarbeid ontkennen.”

De Oeigoerse genocide is ook voor veel regeringen een belangrijke reden om een vuist te maken tegen China. Jean Dohmen: “Je moet op een gegeven moment bereid zijn om een grens te trekken. Dat kan betekenen dat je zegt: hier doen we niet meer aan mee.” Nederland importeert geen camera’s of producten die met dwangarbeid zijn gemaakt, maar volgens Ruben Brekelmans is dit niet genoeg. “Alleen het probleem is: we willen meer, maar we kunnen het niet.”

Technologie en grondstoffen

Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zijn we nog afhankelijker van China op het gebied van essentiële technologieën en grondstoffen. Als deze goederen wegvallen, heeft het westen een groter probleem. “Laten we niet met China dezelfde fout maken als met Rusland. […] Ik acht de kans best groot dat ergens binnen de komende 10 of 20 jaar er een agressieve aanval op Taiwan zal plaatsvinden door China. De eerste vraag is dan, wat doet Europa? Als er dan een roep om sancties tegen China komt, dan kunnen wij die niet zomaar instellen, want dan staan we te zwak.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Brekelmans moeten we dan ook alternatieven vinden, zodat we niet voor 80 of 90% afhankelijk zijn van China, als het aankomt op deze belangrijke technologie en grondstoffen, zoals microchips, batterijen en onderdelen voor zonnepanelen. “Het is niet reëel om het allemaal in Europa te laten maken, maar we moeten wel een manier vinden om minder kwetsbaar en afhankelijk zijn. Dus we moeten bijvoorbeeld actiever kijken of we producten ook voor een deel uit bijvoorbeeld Canada, Afrika of India kunnen halen. […] Bedrijven kunnen dit niet alleen, vooral niet als je als bedrijf gewend bent om alles uit China te halen. De overheid moet hier echt bij helpen en actief beleid op voeren. Dit is de topprioriteit in ons buitenlandbeleid de komende jaren.”

Kijk het hele gesprek met Ruben Brekelmans en Jean Dohmen hier terug.

Vergelijkbare artikelen