“De houding van Poetin was heel anders”

Poetin hield donderdag zijn jaarlijkse speech. Deze toespraak gaat de wereld, volgens de woordvoerder van Poetin, nog jarenlang analyseren. Betekent dit een verdere escalatie van de oorlog? In Op1 bespreken we het met journalist Derk Sauer en kolonel Han Bouwmeester, journalist Illia Ponomarenko en VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski.

Donderdag waren de ogen wederom gericht op Vladimir Poetin. Die gaf zijn jaarlijkse speech en beantwoordde korte vragen. Opnieuw waren er waarschuwingen tegenover het Westen. “Zijn houding was heel anders dan de laatste maanden”, zegt Derk Sauer. “Hier stond een Poetin die weer van zelfvertrouwen blaakte. Een man met een plan.”

Inhoudelijk

Wat Poetin inhoudelijk zei, was volgens de journalist niet zo interessant. “Dit hebben we al honderd keer van hem gehoord. Hij sprak een uur, maar heeft het woord Oekraïne niet in zijn mond genomen.” Sauer ziet dat de Russische leider nu anders het conflict kijkt. “Hij heeft gekozen voor een oorlog die heel lang gaat duren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Logistieke oorlog

Wie de oorlog in Oekraïne volgt, kan niet om de 30-jarige Illia Ponomarenko heen. De journalist van de Kyiv Independent is met 1,2 miljoen Twittervolgers de belangrijkste Engelstalige Oekraïense journalist in het conflict.  Nu de winter eraan komt, ziet Illia een probleem voor zijn moederland. “De infrastructuur is gebombardeerd en we hebben ook met de verwarming een probleem. Daarnaast is het militaire aspect is een groot probleem.”

In de winter komt er volgens de Oekraïense oorlogsverslaggever een nieuw slagveld in de oorlog. “Namelijk de logistieke oorlog. De bevoorrading van de troepen. Het wordt echt een oorlog van de logistiek.” De journalist van Kyiv Independent ziet toekomst wel positief in. “Want Oekraïne wordt gesteund door het Westen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen