Slaat het westen een te harde toon aan tegen Rusland?

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken bracht vandaag een verrassingsbezoek aan Oekraïne, waar hij met president Zelensky sprak. Ondertussen werd de havenstad Odessa, in het zuidwesten van Oekraïne, vandaag flink onder vuur genomen door de Russen en spreekt het westen op harde toon tegen Rusland Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp praat ons bij.

Het westen slaat steeds duidelijkere taal aan in de richting van Poetin. Dat wordt gedaan door Wopke Hoekstra, maar vooral Engeland en Amerika spreken op harde toon. Iets waar oud-commandant de Strijdkrachten Tom Middendorp zich zorgen over maakt. “Je zag de afgelopen weken de toon omslaan. Engeland had het over Oekraïne bevrijden en Rusland verjagen. Amerika wilde het vermogen van Rusland verminderen, zodat een grote aanval niet meer mogelijk is. Dat is hele offensieve taal die gebruikt wordt.”

Wees voorzichtig met woorden

Volgens Middendorp is het van belang dat Oekraïne gesteund wordt. “Maar laat vooral de daden spreken en wees voorzichtig met de woorden”, zegt de oud-commandant. Hij denkt dat je Poetin vooral niet publiekelijk tegen de muur moeten zetten. “Dan heeft Poetin nog maar twee keuzes: of hij gaat eruit met zijn staart tussen de benen of hij gaat andere opties kiezen. Hij is er niet het type voor om er tussenuit te knijpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Statische oorlog

Ondertussen gaat in de Donbas de strijd onverminderd voort en dat gaat in een traag tempo. Dat maakt het volgens Tom Middendorp een enorme slijtageslag. “Het gaat hard tegen hard. Wat mij heel erg opvalt, is dat Rusland alleen maar beschietingen gebruikt. Zodra er een stukje grond helemaal vernietigd is, schuiven ze een beetje op en gaan ze het volgende stukje pakken. Ze gaan kilometer voor kilometer in een heel traag tempo vooruit. Het is heel statisch, bijna Eerste Wereldoorlog-achtig”

Tom Middendorp denkt dat er meerdere redenen voor Rusland zijn om op deze manier te vechten. “Het kan zijn dat ze de oorlog zo risicoloos mogelijk willen voeren, maar het kan ook aan de moraal van de Russische troepen liggen. Het moraal gaat achteruit, de inzetbaarheid gaat achteruit. Ik denk ook dat ze de directe confrontatie misschien uit de weg willen gaan. Als je één derde van de mensen hebt verloren, doet dat wel iets met je.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Westerse inlichtingen

Dan krijgt Oekraïne ook nog hulp van het westen door middel van verschillende inlichtingen. Hoe groot is de rol daarvan? “Het is niet onbelangrijk. Het westen heeft veel meer moderne technieken en Oekraïne heeft veertig miljoen mensen die precies zien wat er gebeurt. Ze begrijpen de Russen en weten hoe ze denken. Het westen en Oekraïne zijn op die manier heel complementair aan elkaar”, aldus Tom Middendorp.

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp terug.

Vergelijkbare artikelen