Wat zijn de Russische opties in de Donbas?

Het Russische offensief in de Donbas lijkt hopeloos vast te lopen. Wat zijn de Russische opties in de Donbas? Opschalen, gevechtspauze, of toch maar onderhandelen? In Op1 bespreken we met Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp de mogelijkheden.

Hopeloos, zo lijkt het Russische offensief in de Donbas. Al dagen zitten beide kanten in een soort patstelling. Wat zijn de opties nu de oorlog vastloopt. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp ziet meerdere scenario’s. “Ze kunnen zo doorgaan en dan kan het nog best wel eens lang duren. Uiteindelijk raken ze uit hun voorraden, de eenheden zijn uitgeblust en dan loop je vast op elkaar. Ze kunnen gaan onderhandelen, een bevriezingstoestant creëren, zodat troepen kunnen herstellen en als laatste optie kan je intensiveren.”

Zwaardere wapens

Oekraïense Nederlander Evgeniy Levchenko ziet onderhandelingen niet snel gebeuren en vreest het ergste. “De voorraden zijn een beetje opgeraakt, dus ik denk dat ze nu zwaardere wapens gaan gebruiken en dan kan het alleen maar harder worden.” Levchenko denkt daarbij aan wapens die we in Europa niet willen zien. “Misschien chemische wapens of biologische wapens. Daar ben ik bang voor, omdat ze op dit moment niet kunnen winnen. Op geen enkele manier komen ze verder.”

Dat ze op dit moment niet verder komen, komt volgens Levchenko omdat Russen niet meer willen vechten in het leger. “Toevallig heb ik vandaag nog met een Russische journalist gesproken en die zegt dat mensen het leger niet meer in willen, omdat ze steeds meer berichten krijgen dat dit echt een dramatische oorlog is geworden. In Rusland proberen ze die informatie tegen te houden, maar Russen worden toch voorzien van de informatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het offensief in de Donbas terug.

Vergelijkbare artikelen