“Een op de vijf mensen die recht heeft op de energietoeslag heeft dat nog niet gekregen”

Volgende week komt er een tegemoetkoming voor de hoge energierekening, maar nog steeds dreigen veel mensen in grote problemen te komen. Terwijl de marktprijzen dalen, rekenen de leveranciers nog steeds hoge tarieven. Wat is er te doen aan de chaos op de energiemarkt? We bespreken het in Op1 met CDA-Kamerlid Henri Bontenbal, Max-Ombudsman Jeanine Janssen en Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

“Mensen vragen zich af hoe het nou precies gaat werken”, vertelt Arjan Vliegenthart. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) krijgt veel vragen over wat het energieplafond inhoudt en hoe mensen aan de tegemoetkoming voor de hoge energierekening kunnen komen. “In november en december krijgt iedereen die een aansluiting heeft 190 euro korting op de energierekening. Vanaf januari komt het prijsplafond. Mensen vragen daarover of ze het moeten aanvragen. Dat hoeft niet. Dat gaat namelijk vanzelf.”

Chronisch ziek

De Nibud-directeur hoort ook verhalen van chronisch zieke mensen die zich ondanks het prijsplafond nog steeds niet gerust zijn. “Zij moeten de verwarming hoog zetten en maken zich zorgen of het prijsplafond voor hen wel afdoende is.” Volgens Vliegenthart kunnen deze mensen hun zorgen delen met de gemeente. “De gemeente heeft de plicht om mensen die niet rond kunnen komen ook daadwerkelijk te helpen. Een op de vijf mensen die recht heeft op de energietoeslag heeft dat nog niet gekregen. Je ziet dat er zekerheid komt, maar het puzzelen in heel veel huishoudens is niet veranderd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

190 euro overslaan

De hoge energierekening is het gesprek van de dag. Dat merkt ook Richard Kemper, die ook te gast was in Op1. “Ik heb een vast contract tot en met 2024. Dat durf je bijna niet te zeggen op een feestje.” De tegemoetkoming van 190 euro mogen ze bij Richard wat hem betreft overslaan. “Ik heb het niet nodig en ik denk dat er heel veel mensen zijn die het goed kunnen gebruiken. Ik denk dat we dat best kunnen regelen.”

Zo makkelijk gaat dat niet, zegt Henri Bontenbal. “De overheid kan dat niet voor iedereen precies regelen. Er gaan mensen zijn die iets te veel krijgen en er gaan mensen komen die veel te weinig krijgen. Maar we hebben allemaal een rol om voor onze buren te zorgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen