De toekomst van olympisch boksen staat op losse schroeven

De toekomst van olympisch boksen staat op losse schroeven: de sport ontbreekt op het programma van de Olympische Spelen in 2028. Het Internationaal Olympisch Comité zit met de discipline in de maag, nadat de uitslag van elf partijen was gemanipuleerd. Remy Bonjasky en Nouchka Fontijn willen de sport op de Spelen houden en schuiven aan samen met Cor van der Geest, die juist zijn vraagtekens heeft bij de sport.

Door corruptie, omkoping en manipulatie bij de internationale boksbond, ligt het boksen onder vuur. Hoewel het een van de oudste sporten is, verdwijnt het nobele knokken wellicht in 2028 van de Olympische agenda. “Het ligt behoorlijk onder vuur”, vertelt bokser Nouchka Fontijn.

Taskforce

Op de Spelen van 2016, waar Nouckha ook vocht om de gouden medaille, begon het kritiek op boksen toe te nemen. “Na 2016 is volgens mij negentig procent van de scheidsrechters naar huis gestuurd, omdat er te veel foute beslissingen zijn genomen. Achter de schermen gebeuren daar dingen die niet in de sport hoort. Ze hebben het geprobeerd om het aan te passen. Door een taskforce in te zetten. Maar het vertrouwen van het IOC is nog niet terug. Er moet koste wat het kost naar een oplossing gezocht worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kreupel slaan

“Ik heb nooit het gevoel dat ik een ander kreupel ga slaan”, vertelt Remy Bonjasky op de kritiek die er op de discipline is. “Men denkt dat je nog steeds een opgefokte mafkees moet zijn om in de ring te stappen. Dat is niet zo.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Remy Bonjasky, Nouchka Fontijn en Cor van der Geest terug.

Vergelijkbare artikelen