“Het zal eindigen in dat Cherson zal vallen”

De Oekraïense president Zelensky waarschuwt voor een historische ramp, als Poetin daadwerkelijk de dam bij Cherson opblaast. We bespreken het risico met oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. Hij schuift samen met Hans Jaap Melissen aan, de doorgewinterde oorlogsverslaggever is terug in Nederland en vertelt waarom dit een van de meest heftige oorlogen is die hij heeft meegemaakt.

De oorlog in Oekraïne concentreert zich opnieuw rondom Cherson. Oekraïners uit de stad worden naar Rusland gebracht en Zelensky waarschuwt voor een historische ramp als Poetin daadwerkelijk de dam bij Cherson opblaast. “We zien een beetje het einde van een zomercampagne”, stelt Mart de Kruif. “Oekraïne is sinds juli in de aanval en Rusland is defensief. Het zal eindigen in dat Cherson zal vallen. Ook in Oekraïense handen.”

De voormalig commandant Landstrijdkrachten ziet wel een probleem voor de Russen. “Ze hebben daar eigenlijk hun beste troepen liggen. Ze staan voor een dilemma. Halen ze de troepen weg en zetten ze die ergens anders in of laat hij de troepen daar en dan slijten ze gewoon door de gevechten.”

Dam opblazen

Zelensky waarschuwt voor een historische ramp, als Poetin daadwerkelijk de dam bij opblaast. Mart de Kruif: “Militair gezien heeft het opblazen van dam een nooit zin gehad. Maar als je dat doet, zou de enige reden zijn om het energiesysteem aan te tasten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen