“Het kan langer duren om boven de 100.000 woningen per jaar uit te komen”

Nederland kampt met een enorm woningtekort. Daarom wil minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge dat er 900.000 nieuwe woningen gebouwd worden tot en met 2030. Hoe gaat hij dit voor elkaar krijgen? Dat vertelt hij bij Op1.

“Het verwijt dat er te weinig is gebouwd treft ons”, vertelt Hugo de Jonge. “Onze grondwettelijke taak voor de volkshuisvesting hebben we maar matig waargemaakt in de afgelopen periode. En dus zullen we heel veel meer moeten bouwen.” Vorige week sloot De Jonge nieuwe woondeals met de provincies. Per regio is vastgelegd waar en hoeveel nieuwe woningen moeten komen. Daarmee hoopt de minister voor Wonen zijn doelstelling te halen: 900.000 nieuwe woningen in 2030.

Migratie

Minister De Jonge is verbaasd dat er geen planning is in Den Haag van met hoeveel mensen we in 2050 in Nederland wonen. “Dat lijkt ons een beetje te overkomen. Ik denk dat we echt toe zijn aan meer grip op migratie. Om draagvlak voor migratie te houden, heb je meer grip nodig. Maar ook om het ruimtelijk inpasbaar te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

100.000 woningen is ingewikkeld

“We kunnen het woningtekort niet langer achter ons aan laten slepen.” Daarom wil Hugo de Jonge nieuwe woningen bouwen. Tot en met 2030 moeten er 900.000 nieuwe huizen komen. En dat gaat verre van een leien dakje, erkent De Jonge. Zo heeft de minister een staatscommissie ingesteld die hen gaat adviseren over de demografische ontwikkelingen in Nederland. “Dat gaat niet alleen over de groei, maar ook over de vergrijzing kant ervan. Demografie moet een veel belangrijker onderwerp worden in Den Haag.”

“We zetten alles op alles om tot die 900.000 te komen.” Maar dat kan volgens de minister wel heel ingewikkeld worden. “Het zou best wel eens kunnen zijn dat het langer duurt om boven de 100.000 woningen per jaar uit te komen. Tegelijk moeten we ook tegen onszelf zeggen dat we bij tegenwind maar afstappen. We moeten harder trappen bij tegenwind.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hugo de Jonge terug.

Vergelijkbare artikelen