VVD’er Ruben Brekelmans is tevreden over beperking instroom asielzoekers

Het kabinet is het eens over de beperking van de instroom van asielzoekers. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans is daar blij mee. Daarnaast bereikte het kabinet een deal met de gemeentes om de asielcrisis te bezweren. Structureel meer geld voor de gemeenten, meer flexwoningen voor betere doorstromingen en er komt een extra opvanglocatie. Maar het ging allemaal niet vanzelf zag politiek verslaggever Thomas van Groningen.

“Ik ben tevreden”, vertelt asielwoordvoerder van de VVD Ruben Brekelmans over de beperking van de instroom van asielzoekers. Het kabinet kondigde meerdere maatregelen aan. Zo mogen statushouders hun familie niet naar Nederland laten komen als zij de huisvesting nog niet rond hebben. De Immigratie- en Naturalisatiedienst krijgt in plaats van zes maanden vijftien maanden de tijd om aanvragen op verblijfsvergunningen te beoordelen. Ook stopt Nederland tijdelijk de verplichting om jaarlijks 1.000 asielzoekers uit kampen in Turkije op te vangen. “We hebben altijd gezegd dat als je deze crisis onder controle wil krijgen, je de instroom omlaag moet brengen.”

Geen dwang

Om twee redenen is Brekelmans tee spreken over de eensgezindheid van het kabinet. “De dwangmaatregelen zoals in Tubbergen zijn nu van tafel. Dat was voor ons heel belangrijk, want je zag de weerstand die het opriep. Heel veel VVD’ers zeiden dat we de lokale democratie hiermee buitenspel zetten.” Het Kamerlid wil gemeenten niet meer overvallen. In de Kamer zijn ze wel bezig met een wet die asielzoekers eerlijk over de gemeenten moeten verdelen. “De ene regio doet veel meer dan de ander. De wet zal bijdragen dat dat veel beter wordt verdeeld. De dwang komt wat mij betreft niet in de wet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ruben Brekelmans en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen