VVD’er Ruben Brekelmans wil strenger grenstoezicht en tijdelijk het asielsysteem op slot

Het kabinet roept de asielopvang officieel uit tot nationale crisis. Een speciaal crisisteam moet, onder leiding van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, de boel in rap tempo recht gaan trekken. Gaat dit de problematiek oplossen? Dat bespreken we in Op1 met VVD-Kamerlid en asielwoordvoerder Ruben Brekelmans en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Het kabinet roept de asielopvang officieel uit tot nationale crisis. “Ook in de instroom moet je kijken naar crisismaatregelen”, vindt asielwoordvoerder van de VVD Ruben Brekelmans. Maar wat gaat zijn partij eraan doen dat er niet meer mensen binnenkomen? “Er komen nu wekelijks duizend mensen binnen en er stromen maar heel weinig mensen uit. Dat betekent dat je iedere week één of twee nieuwe AZC’s nodig hebt.” En juist daar wil Brekelmans verandering in brengen.

“Wij hebben niet de ruimte en het personeel om al die mensen op te vangen.” Wat zijn dan de crisismaatregelen waar de VVD-Kamerlid het over heeft? “Dat kan zijn dat je het grenstoezicht versterkt. Dat je met mobiele teams kijkt naar waar de mensen het land binnenkomen. Je oefent daar grenscontroles uit en je kan hen naar België of Duitsland terugsturen. Er is nu al een Mobiel Toezicht. Ik vind dat het kabinet moet kijken of dat geïntensiveerd kan worden.” De Mobiel Toezicht Veiligheid is een controletaak in Nederland. De Koninklijke Marechaussee controleert vanuit deze Politiewet personen die vanuit een ander Schengenland naar Nederland reizen. “Dat hebben we ook gedaan in 2015, tijdens de Syriëcrisis.”

Asielsysteem dicht

Als de instroom zo hoog blijft, ziet Brekelmans ook graag een andere crisismaatregel. “Ik vind dat je ook moet kunnen zeggen: ‘we doen ons asielsysteem een tijdje dicht.'” Maar kan Nederland dat wel doen, als vluchtelingen wel de Europese Unie binnenkomen? “Het probleem is dat de landen aan de buitengrenzen van Europa, dus Italië, Griekenland, Spanje en Kroatië, onvoldoende hun grenzen controleren en dat mensen daar doorlopen. En als mensen doorlopen, nemen die landen de mensen onvoldoende terug.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ruben Brekelmans en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen