Aanmeldcentrum voor asielzoekers Ter Apel overvol: ”Berekend op 275 mensen, vannacht slapen er 700”

Er zijn steeds meer Oekraïense vluchtelingen die hun weg vinden naar Nederland. Maar is er wel genoeg plaats voor de tienduizenden vluchtelingen die hier mogelijk nog langer moeten blijven? De grootste opvang van Nederland, Harskamp, zit vol. Burgemeester René Verhulst zit met de handen in het haar. Ook Euvgenia Parakhina maakt zich zorgen over de opvang in haar gemeente Haarlemmermeer. Samen met bestuurslid van het Centraal Orgaan Asielzoekers Joeri Kapteijns schuiven ze aan bij Op1.

Ter Apel overvol
Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is zo vol dat de Veiligheidsregio overweegt het tijdelijk te sluiten. COA-bestuurslid Joeri Kapteijns: ”Het is echt een groot probleem. Er zijn paviljoens die we de nachtopvang noemen. Mensen die aankomen gaan daar eerst in. Die zijn berekend op 275 mensen, vannacht slapen daar 700 mensen. Het is gewoon geen fijne situatie voor die mensen zelf en niet voor onze medewerkers die daar met ziel en zaligheid hun werk doen. Maar het houdt een keer op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niets te doen
Euvgenia Parakhina maakt zich zorgen over de opvang van vluchtelingen in Badhoevedorp. ”Het is absoluut te vol. Ze krijgen wel een slaapplek en eten, maar verder is er niks.” Parakhina pleit ervoor dat de vluchtelingen zich welkom kunnen voelen en bijvoorbeeld les kunnen krijgen. ”Tot nu toe is er drie tot vier weken niks gebeurd. Ik heb contact gehad met een school, en die kunnen wel wat regelen. Volgende week kunnen kinderen daar al les krijgen. Als we mensen bij de gemeente bellen krijgen we te horen: ‘Nee, we zijn daar mee bezig.’ ”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verantwoordelijkheid nemen
Er komen 15.000 opvangplekken in gebouwen van het Rijk en ministeries denken na over het bouwen van nooddorpen. René Verhulst, burgemeester van Ede, vindt dat gemeenten meer verantwoordelijkheid kunnen nemen met het opvangen van vluchtelingen. ”Er zijn bijna 350 gemeenten in Nederland, als iedereen zijn best probeert te doen dan moeten we het met zijn allen proberen op te vangen. Dat kunnen niet alleen maar een paar gemeenten doen. Als iedereen wat doet naar vermogen, dan komen we een heel eind.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joeri Kapteijns, Euvgenia Parakhina en René Verhulst terug.

Vergelijkbare artikelen