“Er moet nu echt druk op de ketel om asielzoekers te verdelen”

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) werkt al maanden aan een asielwet waarmee hij onwillige gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen. Maar na een brandbrief van lokale VVD’ers ging zijn eigen fractie dwarsliggen. Hoe moet het verder? Daarover praten we met burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga (VVD) en locoburgemeester van Amsterdam Rutger Groot Wassink (GroenLinks), die met het Rijk onderhandelt namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VVD-staatssecretaris Eric van der Burg wil gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen, maar de VVD-fractie in de Tweede Kamer stribbelt al een flinke tijd tegen. Deze week hakt het kabinet de knoop door.

Lasten verdelen

“Vlaardingen is een gemeente die het goed doet op dit punt, terwijl het niet makkelijk is”, stelt Bert Wijbenga. De burgemeester vindt dat alle gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de asielcrisis. “Al die gemeenten die zich inspannen en het hun bevolking wel aandoen in die schaarste dat dit gebeurt. Die willen ook zien dat de buren dat doen. Er moet nu echt druk op de ketel dat asielzoekers verdeeld worden over het land en dat we de lasten eerlijk verdelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Westland

Ook de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio Vlaardingen is een probleem, constateert Wijbenga. Volgens de burgemeester doet de buurgemeente Westland veel te weinig om arbeidsmigranten op te vangen. “Reken maar dat wij onderling hele pittige gesprekken hebben. Zij hebben veel arbeidsmigranten werken in de kassen. En die wonen voor een groot deel in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bert Wijbenga en Rutger Groot Wassink

Vergelijkbare artikelen