Amerikaanse oud-generaal Petraeus vindt uitspraak Macron ‘onnodig’

Rusland viel Kiev er de nacht van woensdag op donderdag mee aan: killerdrones. Hoe moet er gereageerd worden op deze onbemande vliegtuigen en de nucleaire dreiging die aanblijft? Want als Poetin besluit een kernwapen in te zetten, zal de NAVO volgens David Petraeus ingrijpen en de Russische troepen vernietigen. In Op1 bellen we met de Amerikaanse oud-generaal én Amerikakenner Maarten van Rossem en oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif schuiven aan.

”Wat Poetin probeert is om de winter te halen, want dan kan hij gaan mobiliseren”, zegt Mart de Kruif. ”Het Westen moet eigenlijk Oekraïne overeind houden. Niet alleen militair, maar ook economisch. Want het gaat natuurlijk tientallen miljarden euro’s kosten. Hij hoopt dat door die druk het Westen langzaam uit elkaar gaat vallen. De beelden die we zien tonen in ieder geval wel een eensgezindheid.”

Macron

Gisteren kwamen de ministers van Defensie van alle NAVO-landen bijeen over de nucleaire dreiging van Poetin. De Franse president Macron zei dat Frankrijk niet terug zou slaan in het geval van een nucleaire aanval van de Russen op Oekraïne. ”Het was niet nodig om dat te zeggen”, zegt de Amerikaanse oud-generaal David Petraeus. ”Dat helpt natuurlijk niet voor de afschrikking. We hebben uit allerlei landen strijdige berichten gekregen. De realiteit is dat de eensgezindheid binnen de NAVO sinds het eind van de Koude Oorlog nog nooit zo groot is geweest als nu. En niets wat Rusland en Poetin doen kan die eensgezindheid doorbreken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Armageddon

Een nucleaire oorlog is niet eerder zo dichtbij geweest sinds de Cubacrisis, zei de Amerikaanse president Biden in een toespraak. ”Dat is in alle opzichten onjuist” volgens Maarten van Rossem. ”Punt een is dat ik denk dat er op dit moment helemaal geen serieuze dreiging is van een nucleaire Armageddon. Dat is uiterst onwaarschijnlijk. Punt twee is denk ik dat de kans op een nucleaire Armageddon in ’62 al systematisch overdreven werd en vaak in de historische literatuur nog overdreven wordt. Al was die dreiging toen wel degelijk aanwezig, alleen van een hele andere aard.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen