Waarom stopt Maarten van Ooijen het overleg tussen de drankindustrie en zorgfondsen?

Maarten van Ooijen stopt het overleg tussen de drankindustrie en verschillende zorgfondsen. Volgens de staatssecretaris van Volksgezondheid heeft verder praten geen zin, omdat er nauwelijks maatregelen om het alcoholgebruik terug te dringen uit de gesprekken zijn voortgekomen. In Op1 vertelt hij hoe het nu verder moet.

Het ministerie, de drankenindustrie en tientallen maatschappelijke organisaties zaten vier jaar lang met elkaar om de tafel om problematisch drankgebruik aan te pakken. Woensdag had Maarten van Ooijen Staatssecretaris van Volksgezondheid er genoeg van. Voor de zomer sloot Van Ooijen bij de gemeenschap aan en kreeg toen gelijk al het gevoel dat maatregelen nemen moeizaam zou gaan. Nu kapt hij kapt er mee. “Er hing een gespannen sfeer en er was weinig coöperatie onderling. Bij met name de gezondheidsfondsen was er voor de zomer al het gevoel dat de industrie onvoldoende meewerkte.”

98 procent van de flitsbezorgers houdt zich niet aan de regels. Ze bezorgen alcohol aan jongeren. De staatssecretaris wil hen ook aanpakken. “Ze moeten heel snel verbetering laten zien en met een plan komen. Anders kan het zijn dat we het niet meer toe gaan staan op bepaalde tijdstippen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Ooijen terug.

Vergelijkbare artikelen