Michiel Driebergen: “Het stille verzet is in Oekraïne heel groot geweest”

Opnieuw heeft Rusland woningen, scholen en medische voorzieningen in Oekraïne met raketten beschoten. Correspondent Michiel Driebergen was vorige week nog in bevrijd Oekraïens gebied en trof daar de bevolking. Ondertussen zegt Rusland te gaan reageren op toenemende betrokkenheid van het Westen, en komt vanmiddag de G7 bij elkaar over de raketaanvallen op Oekraïne. Is de oorlog aan het veranderen? Driebergen schuift samen met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk aan bij Op1.

De Russische raketaanvallen op Oekraïne blijven maar doorgaan. Het is de vraag hoe lang het land zich hier tegen kan blijven verdedigen, maar dat is volgens Rob de Wijk onduidelijk. “Er wordt voortdurend geroepen dat ze een keer door de raketten heen raken, dat is natuurlijk ook zo, maar niemand weet wanneer.”

Lastig verdedigen

Volgens De Wijk gaat het niet alleen om raketten, maar mogelijk ook om de inzet van drones. En dat maakt het weer complex verdedigen. “Het is een veelheid aan systemen waarmee ze die aanvallen uitoefenen. Elk systeem heeft zijn eigen afweer nodig. Als je maar voldoende afvuurt, raak je er altijd wel doorheen op een gegeven ogenblik.” Oekraïne zegt dat ze 50 procent van de raketaanvallen heeft afgeweerd, maar daar gaat het niet om volgens De Wijk. “Het gaat om die 50 procent die erdoorheen komt. Die richt alle vernietigingen aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Partizanenstrijd

Michiel Driebergen was slechts een week geleden nog in bevrijd gebied in Oekraïne. Hij vertelt dat het stille verzet tegen de bezetter groot is geweest. “De strijd van echt harde partizanen is heel nihil. Veel mensen zijn uit de gebieden weg getrokken en wat over is gebleven, zijn vooral ouderen die niet veel meer kunnen. Er is wel heel veel stil verzet en dat is eigenlijk ook een soort partizanenstrijd. Het zijn mensen die bijvoorbeeld de locatie van munitiedepots op de een of andere manier hebben doorgegeven aan het Oekraïense leger.”

“Het gebeurt niet door hele stoere, sterke of gespierde mannen, maar juist door bijvoorbeeld oudere vrouwen”, vertelt Driebergen verder. Volgens hem valt ook deze ‘stille’ strijd onder partizanenverzet. “Het stille verzet is heel erg groot geweest in de bezette gebieden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de oorlog in Oekraïne terug.

Vergelijkbare artikelen