”Poetin moet het volk laten zien dat Rusland wel degelijk terug kan slaan”

Meerdere Oekraïense steden zijn getroffen door Russische bombardementen. Door Poetins vergeldingsactie na de explosie op de Krimbrug zijn door het hele land meerdere doden en gewonden gevallen. In Op1 bespreken we met Victoria Koblenko, Mart de Kruif, Robert Serry en Hans Jaap Melissen vanuit Charkov de laatste ontwikkelingen.

Soerovikin

Poetin noemde de aanvallen een vergeldingsactie voor de aanslag op de Krimbrug. Mart de Kruif zag dat Poetin een draai maakte. ”Eerst maakte hij de aanslag op de brug heel klein. Plotseling zei hij dat Oekraïne het heeft gedaan en dat het een terreurdaad is. Eigenlijk was dat een opstapje naar wat hij vandaag heeft gedaan. De oorlog gaat niet goed, dus hij moet wat doen. Hij moet ook reageren op de aanslag, dus hij moet de hardliners om zich heen en het volk laten zien dat Rusland wel degelijk terug kan slaan. Misschien zien we ook wel een beetje de hand van Soerovikin, de nieuwe commandant die gisteren benoemd is. Een generaal die verantwoordelijk is voor het gehele gevecht in Oekraïne. Op zee, op land en in de lucht.”

De Kruif denkt dat de aanvallen Rusland niets opleveren. ”Tenzij, maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren, de aanvallen op energienetwerken weken gaan duren. Dan komen er mogelijk vluchtelingenstromen op gang. Dan gaat Poetin eigenlijk naar een ander doel toe. Namelijk, proberen de steun van Europa aan Oekraïne af te brokkelen door ons uit elkaar te spelen. Maar dan moet hij wel de voorraden hebben aan munitie, daar twijfelen we aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Saluut

Oud-ambassadeur Robert Serry belde gisteren ondanks de raketaanvallen met zijn schoonmoeder, die woont in Kiev, om haar te feliciteren met haar verjaardag. ”Je moet haar toch feliciteren. Ik heb geprobeerd haar onder deze omstandigheden ook vooral een hart onder de riem te steken en haar bemoedigend toe te spreken.” Serry vertelt dat zijn schoonmoeder laconiek reageerde op de aanvallen vanuit Rusland. ”Die raketten van Poetin beschouwde ze als een saluut voor haar verjaardag. Dit is typisch de stoïcijnse houding van mijn schoonouders.” Het is volgens de oud-ambassadeur een van de vele voorbeelden van dat als Poetin denkt dat hij Oekraïners schrik kan aanjagen met raketaanvallen, hij het volstrekt bij het verkeerde eind heeft.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Belarus

Belarus en Rusland gaan een gezamenlijke troepenmacht oprichten. Mart de Kruif denkt niet dat het Oekraïense leger er wakker van ligt. ”De gevechtskracht van het Belarussische leger is niet echt groot. De steun die ze tot nu toe hebben geleverd is indirect. De slagkracht van dat leger is vrij laag. En ik vraag me af hoe het moreel van dat leger is. Telkens zien we weer dat hoeveel wapens je ook hebt, het leiderschap en vakmanschap en het moreel van de Oekraïense troepen de doorslag geeft.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen