Marion Koopmans over het verhogen van het alarmniveau voor corona

In de ziekenhuizen ligt het hoogste aantal coronapatiënten in maanden tijd, en het aantal coronabesmettingen loopt op. Minister Ernst Kuipers verhoogt het alarmniveau. Hoe belangrijk is het om de herhaalprik te nemen, en voor wie? Dat bespreken we in Op1 met viroloog Marion Koopmans.

Eigen afweging

Het is volgens Marion Koopmans vooral belangrijk dat mensen die zich in een risicogroep bevinden een boosterprik gaan halen. Bij deze groep is de kans op complicaties het grootste bij een coronabesmetting. Mensen die niet in een risicogroep zitten adviseert Koopmans een eigen afweging te maken. ”Heb je bijvoorbeeld veel contact met kwetsbaren, dan is het ook verstandig. Je hebt ook iets van effect op long covid-bescherming. Maar het is meer een persoonlijke afweging.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verschillende vaccins

Er zijn verschillende vaccins in omloop. Zo is er een vaccin dat aangepast is aan de BA. 1-omikron-variant en vorige maand is er ook een vaccin goedgekeurd dat is aangepast aan de omikron BA.4-5-variant. Koopmans vertelt dat het niet zo veel uitmaakt welk vaccin je krijgt. ”Wat we weten is dat beide vaccins een boost geven aan bescherming tegen opname en ook een beetje aan de bescherming tegen antistoffen en dus tegen transmissie. Maar die verschillen, dat is echt academisch. De snelheid van vaccineren is veel belangrijker dan of je nou die of die hebt. Want die verschillen zijn echt niet zo groot.”

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans terug. 

Vergelijkbare artikelen