Medicijnwaakhond EMA keurt twee aangepaste coronavaccins goed

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft twee aangepaste coronavaccins goedgekeurd die beter beschermen tegen de omikronvariant. Moeten we allemaal deze omikron-booster halen? We vragen het Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en arts-epidemioloog Patricia Bruijning.

De aangepaste coronavaccins die goedgekeurd zijn door de EMA zijn alleen geschikt als booster, vertelt Ton de Boer. Het nieuwe boostervaccin geeft een bredere bescherming dan het huidige boostervaccin, zegt Patricia Bruijning. De arts-epidemioloog geeft aan dat niet iedereen een nieuwe booster hoeft te halen. ”Dat hangt heel erg af van je leeftijd, of je een medische risicofactor hebt of niet, en of je werkt in de zorg, mantelzorger bent of om een andere reden met kwetsbare groepen in aanraking komt. En hoe lang het geleden is dat je een eerdere infectie hebt gehad of een eerdere boostervaccinatie. In principe vaccineer je om ernstige ziekte te voorkomen. Als je jong bent, je bent gevaccineerd en je hebt corona gehad, dan is de kans dat je nog ernstig ziek wordt van corona op dit moment heel klein.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ton de Boer en Patricia Bruijning terug.

Vergelijkbare artikelen