Gommers: ”Bijna geen coronapatiënten meer op IC”

We zitten midden in een coronagolf. Het aantal virusdeeltjes in het riool is hoger dan toen de omikronvariant binnenkwam en Nederland op slot moest. Toch vindt het kabinet nieuwe maatregelen nu niet nodig. Kunnen we wel zonder coronaregels? Intensivist Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans schuiven vanavond aan bij Op1.

Weinig coronapatiënten op IC’s

Gommers geeft aan dat corona voor de IC een heel ander virus geworden is. ”We noemen het nog steeds Covid en we zitten nog allemaal in diezelfde gedachtegang. Maar gelukkig gaat het leven weer gewoon door. Er liggen nu bijna 1100 mensen met corona in de ziekenhuizen, maar minder dan vijftig op de intensive care. Dat was altijd de bottleneck, maar er ligt bijna niets meer op de IC. Mensen worden nu opgenomen omdat ze al een andere ziekte hebben en dan hebben ze ook Covid.”

Nieuwe vaccinatieronde

Er komt binnenkort een nieuw advies met betrekking tot een nieuwe vaccinatieronde, zegt Marion Koopmans, die daarover advies geeft met het OMT. ”Het OMT-Covid is afgeschaald, maar er is nu een andere vorm waarbij de discussie over vaccinaties besproken wordt. Dat gaat over de vaccinatie in het najaar. Er zijn wat nieuwe vaccins die eraan komen omdat is besloten om bij de huidige vaccins daar de omikroncomponent bij te zetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Apenpokken

Voormalig directeur van het RIVM Roel Coutinho riep op dat Pride Amsterdam beter geannuleerd kan worden vanwege het apenpokkenvirus. Het virus gaat voornamelijk rond bij mannen die seks hebben met mannen en veel wisselende contacten hebben. Wat Marion Koopmans betreft kan het evenement gewoon doorgaan. ”Op het feest zelf loop je de infectie niet op. Het is echt gewoon het hele intensieve contact.” Pride kan juiste een gelegenheid zijn om het virus onder de aandacht te brengen bij risicogroepen volgens de viroloog. ”Clubs die feesten organiseren worden daar echt bij betrokken, er wordt veel met Soa Aids Nederland aan voorlichting gedaan. Het is belangrijk dat mannen die daar komen ook echt weten van het probleem.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers en Marion Koopmans terug.

Vergelijkbare artikelen