Koopmans: ”Verspreiding apenpokken lijkt vrij makkelijk te gaan”

Het eerste geval van apenpokken is vastgesteld in Nederland. Wat is het risico van deze variant, die normaal alleen in Afrika voorkomt, voor Nederland? Dat bespreken we in Op1 met hoogleraar virologie aan het Erasmus MC Marion Koopmans.

”We weten niet hoe snel het zich verspreidt”, zegt Koopmans. ”Het lijkt vrij gemakkelijk te gaan en daarom wel reden om er echt bovenop te springen.” Volgens Koopmans gaan er wekelijks van dit soort virussen rond, maar toch zijn de apenpokken wel bijzonder. ”Omdat die buiten Afrika in deze omvang niet eerder gezien is, dus moet je daar nu echt weer aandacht aan besteden. We willen niet dat zoiets groter wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uitzonderlijke verspreiding

Koopmans benadrukt dat deze uitbraak van de apenpokken een uitzonderlijke verspreiding is. Normaal wanneer apenpokken opduikt in Europa dan is het vaak klaar met één of twee contactgevallen. ”Er gaan zeker nog meer gevallen in beeld komen. De mensen die nu bekend zijn die hebben nog geen duidelijke relatie met elkaar. Dus er mist iets en dat moet eerst in beeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans terug. 

Vergelijkbare artikelen